Acasă Istorii din spatele culisei Procurorul Iachimovschi a explicat cum Tauber a simulat întoarcerea creditelor

Procurorul Iachimovschi a explicat cum Tauber a simulat întoarcerea creditelor

0

La data de 25 noiembrie 2014, angajați ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au lucrat până la miezul nopții pentru a asigura transferul fictiv al banilor de la Banca de Economii spre Banca Socială. Cu o asemenea declarație a venit astăzi, 26 mai, în cadrul ședinței Parlamentului, procurorul Octavian Iachimovschi, în timpul examinării solicitării de retragere a imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber.

Iachimovschi a explicat cum a decurs „întoarcerea fictivă” a creditelor de către persoanele vizate în contractarea acestora, acuzând și unii funcționari din cadrul BNM.

„Concluzia este bazată pe detaliile din sistemul automatizat de plăți de la Banca Națională a Moldovei. La frauda bancară au participat și angajați ai BNM care au lucrat pe data de 25 noiembrie 2014 până la miezul nopții pentru a permite Băncii de Economii și Băncii Sociale să simuleze transmiterea fondurilor de la Banca de Economii la Banca Socială. 
Pe hârtie arată ca un depozit de 2 miliarde în sistem ca 30 de operațiuni de conversie a 5 mil. de euro cu 100 mil. de lei. BNM vedea 30 de operațiuni de conversie, însă în contabilitățile băncilor era scris ca un depozit. Nu s-a transmis niciun leu dar pe hârtie era arătat de un transfer de 2 miliarde de lei”, a explicat Iachimovschi.

În cadrul ședinței Parlamentului, procurorul general interimar Dumitru Robu a dat asigurări că, dosarul în care deputații Partidului Șor Ilan Șor și Marina Tauber sunt cercetați pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari va fi diferit justiției întrucât acuzatorii de stat au identificat probe concludente.

Ultimele date ale Băncii Naționale arată că de la retragerea licenței celor trei bănci nu a fost recuperat niciun leul din banii furați. Până în prezent, lichidatorii băncilor au încasat 2,6 miliarde de lei din vânzarea activelor.

În anul 2014, cele trei bănci au fost delapidate de 1 miliard USD, iar BNM a acordat un credit de urgență în sumă de 14,2 miliarde de lei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.