Acasă Justiţie Procurorii nu au în gestiune procese sau dosare penale împotriva reprezentanților presei

Procurorii nu au în gestiune procese sau dosare penale împotriva reprezentanților presei

0

Procurorii nu au în gestiune procese sau dosare penale împotriva reprezentanților presei, care ar permite efectuarea în privința lor a măsurilor speciale de investigații de orice fel. De asemenea, până astăzi, instituția nu a recepționat vreo sesizare sau plângere, nici din partea jurnaliștilor, nici de la reprezentanții societății civile care ar semnala astfel de abuzuri admise față de ei.

Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală, după ce, spune instituția, în spațiul public au apărut „informații defăimătoare și acuzații, lansate fie de la tribuna Parlamentului sau din studiourile televizate, prin care se încearcă acreditarea ideii de urmărire și filare a jurnaliștilor și reprezentanților societății civile”.

„Procuratura este gata și obligată să examineze, în condițiile prevăzute de lege, toate adresările persoanelor cointeresate, care consideră că le-a fost lezat vreun drept sau dispun de informații despre comiterea unor abuzuri.

În virtutea prevederilor legale și atribuțiilor instituționale, Procuratura de comun cu alte organe abilitate, monitorizează spațiul informațional în scopul identificării, reacționării prompte la semnale, eventualei intervenții instituționale și prevenirii unor abateri de la lege”, se arată într-un comunicat al instituției.

„Totodată, declarațiile și convingerile politice, opiniile și punctele de vedere sunt inerente unei societăți democratice și sunt ocrotite prin lege, sub auspiciile principiului constituțional al libertății de exprimare. Libertatea de exprimare însă nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața privată a persoanei și nici dreptul la propria imagine.

Constatăm în ultima perioadă o sporire a numărului de semnale și adresări care impun redistribuirea resurselor instituționale și sustragerea de la obiectivele primordiale, de importanță sporită”, se mai arată în comunicat.

Procuratura Generală îndeamnă „subiecții sesizărilor să evite antrenarea Procuraturii în dispute particulare de orice gen între diferite grupuri de interese și să se documenteze asupra atribuțiilor instituției înainte de a o abunda în solicitări care o depășesc funcțional”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.