Acasă Justiţie Procuratura Generală: Deputatul din Ucraina nu va fi extrădat în Belarus

Procuratura Generală: Deputatul din Ucraina nu va fi extrădat în Belarus

0

Procuratura Generală nu-l va extrăda în Belarus pe deputatul Radei Supremă a Ucrainei reținut în Republica Moldova. Dumitru Robu, procurorul general interimar, a dispus marți, 7 iunie, refuzul de a fi extradat în Republica Belarus deputatul Radei Supreme a Ucrainei, care a fost reținut în data de 4 iunie pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, procurorul general interimar a dispus eliberarea deputatului.

„Raționamentele care au stat la baza emiterii ordonanței de refuz a extrădării au fost determinate de statutul persoanei vizate de membru în Radă Supremă a Ucrainei, câștigând alegerile în 2019, în regiunea Donețk, teritoriu aflat în dispută și afectat de invazia armată, în contextul situației geo-politică din regiune.
Or, prin rezoluția să din 09.03.2022 privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Parlamentul Uniunii Europene a condamnat asistența Republicii Belarus în invazie, iar ulterior a urmat impunerea unui șir de sancțiuni față de Republica Belarus.
În aceste circumstanțe, statutul de deputat al persoanei reținute este extrem de relevantă în contextul adoptării soluției de extrădarea a acestuia către autoritățile competențe ale Belarusului.
Astfel, aceste constatări ridică suspiciuni serioase de a crede că, în caz de extrădare, acestuia nu îi vor fi respectate drepturile persoanei și nu va avea acces la un proces echitabil.
Prin urmare, reieșind din riscurile enunțate, s-a constatat existența unor motive suficiente de a declara imposibilitatea extrădării deputatului din Radă Supremă a Ucrainei către autoritățile competențe ale Republicii Belarus”, a declarat Cherpec.

Deputatul neafiliat din Rada Supremă a Ucrainei, Evghen Iakovenko, a fost reținut de către polițiștii de frontieră din R.Moldova și escortat în Izolatorul de Detenție Preventivă.

Șeful Politiei de Frontieră din Republica Moldova, Rosian Vasiloi, a declarat luni că politiștii moldoveni nu au făcut decât să respecte protocolul stabilit în cazul reținerii de duminică a deputatului ucrainean care a încercat să intre în Republica Moldova, Evghenii Iakovenko.

Ambasada Ucrainei urmărește îndeaproape situația legată de deputatul Radei Supreme de la Kiev, Evghenii Iakovenko, reținut zilele trecute de polițiștii de frontieră din R. Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.