Acasă Sport Problemă la Tiraspol: Fotbaliștii nu își pot primi milioanele de la UEFA

Problemă la Tiraspol: Fotbaliștii nu își pot primi milioanele de la UEFA

0

Jucătorii clubului de fotbal Sheriff nu pot primi banii câștigați după meciurile din Liga Campionilor, deoarece clubului nu i se oferă posibilitatea de a deschide cont în valută în băncile din Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat liderul separatist Vadim Krasnoselski în cadrul discuției telefonice cu premierul Natalia Gavrilița, care l-a sunat ca să discute despre problema asigurării cu gaze, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Krasnoselski a menționat că echipa Sheriff este „locomotiva fotbalului moldovenesc” şi a solicitat ca problema deschiderii de conturi în băncile din Republica Moldova să fie soluţionată. 

Amintim că Sheriff este prima echipă din Republica Moldova care joacă în faza grupelor Ligii Campionilor şi are un parcurs spectaculos.

Potrivit liderului de la Tiraspol, în continuare şi entităților comerciale din Transnistria li se refuză deschiderea conturilor în băncile moldovenești, ceea ce este o manipulare.

Amintim că în 2019 circa 420 de agenți economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova dețineau conturi în băncile licențiate de la Chișinău.

După ce au fost închise două sau trei conturi bancare ale unor companii cu datorii uriaşe, dar afiliate unor afacerişti de la Tiraspol şi Chişinău, autoritățile separatiste au inițiat o campanie propagandistică în care susțineau că ar fi fost închise conturile bancare la mai multe companii din regiune, iar aceasta ar fi o nouă blocadă economică a regiunii.

Menţionăm că urmare a mai multor scandaluri financiare, inclusiv cu implicarea băncilor din Moldova, la nivel mondial, s-au înăsprit regulile de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.

Acelaşi lucru a fost nevoită să facă şi Republica Moldova. În caz contrar sistemul bancar risca să fie izolat de cel mondial. Aşa că Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special, după ce în anul 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Urmare a noilor prevederi, băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control și, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență şi informaţii din partea clienților, inclusiv din regiunea transnistreană. 

Mai adăugăm că de aproape un deceniu se discută despre o posibilă integrare a băncilor din regiunea separatistă în sistemul bancar moldovenesc. Această integrare este blocată, însă, de nedorința instituțiilor financiare de acolo de a se racorda la reglementările internaționale și naționale privind guvernanța corporativă, transparentă etc.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.