Acasă Istorii din spatele culisei Privatizarea „Casei Presei” pe timpul ex-premierului Pavel Filip: CNA solicită procurorilor să...

Privatizarea „Casei Presei” pe timpul ex-premierului Pavel Filip: CNA solicită procurorilor să claseze dosarul

0

Dosarul privind privatizarea „Casei Presei” ar putea fi clasat, asta după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție, au înaintat procurorilor anticorupție această propunere. Mai exact este vorba despre dosarul despre care atât presa cât și mai mulți politicieni spuneau în unison că în spatele acestei privatizări ar fi familia democratului Pavel Filip.

Solicitată telefonic, Angela Starinschi, ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție, a refuzat să confirme sau să infirme această informație și ne-a redirecționat către Procuratura Anticorupție.

Sergiu Gavajuc, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, ne-a comunicat că dosarul cu privire la înstrăinarea Întreprinderii de stat „Casa Presei” nu a fost clasat, însă a confirmat că aceasta a fost propunerea ofițerilor CNA când au remis materialele către procurorii anticorupție.

„Urmează să examinăm ca ulterior să fie luată o decizie în acest caz”, susține Gavajuc.

Amtintim că în luna iulie a anului trecut, organele de drept au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Întreprinderii de stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

Atunci, autoritățile comunicau că administratorul „Casa Presei” a semnat trei contracte de locaţiune cu administratorii ai unor societăţi comerciale prin care le-a transmis în posesiune şi folosinţă temporară 1.406 de metri pătraţi din suprafaţa imobilului. Ulterior, în baza unor contracte adiţionale, suprafaţa dată în locaţiune a fost mărită până la 1.766 de metri pătraţi. Peste jumătate de an, în ianuarie 2019, Agenţia Proprietăţi Publice a aprobat vânzarea Casei Presei cu preţul de 16.250.000 de lei, cei trei agenţi economici devenind proprietari ai imobilului.

Nereguli similare au fost constatate şi în procesul de înstrăinare a unor spaţii care au aparţinut fostei cantine a Guvernului. În ianuarie 2019, Agenţia Proprietăţi Publice a aprobat vânzarea imobilelor contra sumei de 9.000.000 de lei, la cererea agentului economic.

Darea în locaţiune şi înstrăinarea imobilelor au avut loc cu derogări de la legislaţia în vigoare, iar persoanele responsabile de săvârşirea faptelor menţionate au comis abuz în serviciu, cauzând un prejudicii în proporţii considerabile intereselor publice.

Totodată, este de menționat faptul că jurnaliștii de investigații de la RISE Moldova au scos la iveală faptul că fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 milioane de lei, iar 2 000 de metri pătrați din Casa Presei au fost privatizați cu 16 milioane de lei, la începutul anului 2019.

Tot în acea perioadă presa scria că tranzacțiile respective ar avea legătură cu familia fostului premier democrat Pavel Filip, mai exact cu fiul său Iulian, iar statul a fost deposedat de aceste bunuri în favoarea familiei Filip în momentul în care capul acesteia era premier.

DESCHIDE.MD

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.