Acasă Extern Premierul Poloniei îl atacă pe Macron: Se îndreaptă, într-o viziune mioapă, către...

Premierul Poloniei îl atacă pe Macron: Se îndreaptă, într-o viziune mioapă, către China

0

Premierul polonez Mateusz Morawiecki deplânge atitudinea ”mioapă” a Uniunii Europene (UE) faţă de China, făcând aluzie la o vizită de stat în această ţară a preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Ei se îndreaptă, într-o viziune mioapă, către China, pentru a putea vinde produse europene cu preţul unui uriaş cost geopolitic, crescându-ne dependenţa faţă de China, în loc să o scadă”, denunţă şeful Guvernului de la Varşovia într-un discurs, la Washington.

În cadrul vizitei sale în Statele Unite, el a fost primit de către vicepreşedinta Kamala Harris.

”Voi nu puteţi apăra Ucraina azi, şi mâine spunând că Taiwanul nu este treaba voastră”, a tunat el, la Centrul de Cercetare Atlantic Council, parafrazându-l astfel pe şeful statului francez Emmanuel Macron fără să-l numească.

”Cred, Doamne fereşte, că, dacă cade Ucraina, dacă este cucerită Ucraina, în ziua următoare China ar putea ataca – poate ataca – Taiwanul”, a declarat el.

Emmanuel Macron a provocat un val de indignare la sfârşitul vizitei sale de stat în China, săptămâna trecută, după ce a spus că Uniunea Europeană nu ar trebui să se alinieze în mod automat Statelor Unite sau Chinei în cazul unui conflict în Taiwan.

Premierul polonez a atacat conceptul autonomiei strategice a UE, făcând tot o aluzie la declaraţiile preşedintelui francez.

”Autonomia europeană e şic, nu? Dar asta înseamnă schimbarea centrului gravitaţiei europene către China şi ruperea legăturilor cu Statelor Unite”, a apreciat el.

”Eu nu prea reuşesc să înţeleg conceptul autonomiei strategice, dacă asta înseamnă, de facto, să-ţi tragi un glonţ în picior”, a declarat el, evocând o ”greşeală dramtică”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.