Acasă Politic Premierul Ion Chicu a recunoscut că epidemia de coronavirus a prins sistemul...

Premierul Ion Chicu a recunoscut că epidemia de coronavirus a prins sistemul medical din Moldova nepregătit

0

Premierul, Ion Chicu a recunoscut că epidemia de coronavirus a prins sistemul medical din Moldova nepregătit.

Șeful Guvernului a spus la o ediție specială de la TV8 că “la fel ca în state, acest pericol ne-a prins nepregătiți, cu un sistem medical care nu a fost o prioritate. E greu de spus la ce scară ne aflăm de la 1 la 5, dar pericolul e foarte mare. Nu știm la ce scară ne aflăm. Eu nu sunt specialist în medicină, nu mă dau cu părerea ca să spun la ce scară ne aflăm”, a recunoscut Chicu, spre deosebire de șeful statului care a declarat la o emisiune de la Prime că pe fundalul pandemiei de coronavirus se simte „medic, aproape”.

Șeful Guvernului a mai afirmat că NU POATE SĂ SPUNĂ dacă sistemul medical va face față situației atunci când numărul de îmbolnăviri va ajunge la apogeu.

“Nu pot să vă spun asumat și garantat. Totul depinde viteza răspândirii virusului și numărul de îmbolnăviri și gravitatea lor. Capacitatea sistemului medical în RM ca și în țările din regiune este limitat. Din experiența altor țări vedem că sistemele medicale nu fac față”,

a spus Chicu și a adăugat că sistemul nostru medical poate asigura tratamentul atunci când avem nu mai mult de 4.000 de bolnavi și cu o rată nu mai mare de 20%.

“Zic așa, infectați activ, pentru că până ce vom ajunge noi la 4.000 înregistrate, o parte o să iasă din sistem, o parte se tratează, o parte din păcate decedează, dar iată când se ajunge la momentul în care avem 4.000 activ în sistem și 20% ar fi în stare gravă, adică ar trebui să fie conectați la aceste aparate, ventilatoare de care noi avem în jur de 400, deci atunci începem să avem problemele respective”,

a punctat Chicu și nu a exclus că cifrele estimative de infectare ar putea ajunge și la 28.000 – 40.000. 

Totodată, șeful Cabinetului de Miniștri a recunoscut că sistemul se confruntă și cu problema cadrelor medicale.

“Clar că avem și o problemă cu cadrele. Deficitul de cadre este arhicunoscut în Moldova, nu-i de azi și nici de ieri. Ministerul Sănătății are o rezervă de cadre. Medici care nu sunt epidemiologi sunt instruiți acum. Capacitatea de a îngriji activi în jur de 4.000 de persoane infectate”, a adăugat Chicu.

El a spus că în acest moment există 84 de cazuri de infectare în sistemul medical, fiind vorba nu doar de medici, ci și de șoferi de ambulanță sau alți angajați.

“84 de cazuri sunt în sistemul medical. 43 la Ștefan Vodă și Soroca. Avem 7 la Spitalul de Psihiatrie și 14, la Spitalul Clinic Republican. Este riscul evident de infectare și la medici, polițiști, vameși. Nici medicii și nici polițiștii sau alți angajați nu au gradul de securitate 100%. Este clar că în toate spitalele, inclusiv raionale, nu este echipament pentru procedura de intubare sau alte proceduri” a mai afirmat premierul.

Premierul s-a referit și la medicul care s-a infectat de la un pacient atunci când efectua procedura de intubare.

“Eu mâna în foc s-o pun că avea la momentul respectiv ecranul de protecție nu pot. Se investighează, dar este clar că în sistemul medical ca și în orice sistem există erori și neechiparea cu echipamentele necesare. Pe măsura antrenării în proces a spitalelor se livrează echipamentul respectiv, dar în RM nu putem vorbi de o echipare care ar asigura o garanție 100%”, a mai adăugat premierul.

Totodată, el a specificat că echipamentul medical existent ar ajunge până la 15-20 aprilie și că au fost alocate 60 de milioane de lei pentru suplimentarea stocului, dar și pentru tehnica medicală necesară.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.