Acasă Extern Premierul bulgar, demis prin moțiune de cenzură, dă vina pe Rusia

Premierul bulgar, demis prin moțiune de cenzură, dă vina pe Rusia

0

Premierul bulgar, Kiril Petkov, a dat vina pe Rusia și pe puternica mafie bulgară pentru demiterea guvernului său prin moțiune de cenzură, relatează Politico.

Petkov, care a ajuns la putere în urmă cu doar șase luni, a fost votat după ce a promis că va lupta împotriva corupției. Guvernul de la Sofia a avut de asemenea o poziție neobișnuit de dură față de invazia Rusiei în Ucraina, transmite SafeNews.md cu referire la Digi24.ro.

La moțiunea de cenzură, aproximativ 123 de parlamentari din 239 au votat pentru demiterea cabinetului său, iar 116 au votat împotrivă.

„Acest vot este un pas mic pe drumul foarte lung pe care îl avem de făcut. Promit că vom continua bătălia pentru a recâștiga țara și, într-o zi, vom avea o Bulgarie fără păpușari, fără mafie, o țară europeană normală”, a spus Petkov după votul din Parlament.

El a prezentat o listă a persoanelor despre care spune că au contribuit la distrugerea guvernului său. Printre numele prezentate este și cel al ambasadorului Rusiei la Sofia. Petkov a acuzat Rusia că a influențat înlăturarea sa de la putere prin intermediul parlamentarilor din partidul de extremă dreapta Renașterea.

Moțiunea de cenzură a fost declanșată după ce populistul Slavi Trifonov, fostă vedetă de televiziune, și-a retras abrupt partidul „Există un Astfel de Popor” din coaliția guvernamentală. Trifonov a motivat retragerea prin dezacorduri cu privire la buget și l-a acuzat pe Petkov că adoptă o atitudine prea blândă în ceea ce privește dorința Macedoniei de Nord de a începe negocierile de aderare la UE.

În ultimele zile, o mare parte a dezbaterii politice s-a concentrat pe întrebarea dacă Trifonov vrea să dărâme guvernul din motive legate de puternica mafie a oligarhilor Bulgariei, care ar avea doar de pierdut din lupta anticorupție promisă de Petkov. Această interpretare este susținută inclusiv de mai mulți parlamentari ai partidului lui Trifonov, care au rămas de partea guvernului și îl acuză pe fostul lor șef că „se află de partea mafiei”. Trifonov spune, în schimb, că aceste acuzații sunt „absurde”.

Partidul lui Petkov va încerca acum să obțină sprijin pentru o majoritate viabilă. Dacă discuțiile eșuează, așa cum pare probabil, Bulgaria va trebui să organizeze noi alegri. Ar fi al patrulea scrutin din aprilie 2021.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.