Acasă Social Poliția va patrula cu “mașini inteligente” care vor vâna șoferii indisciplinați

Poliția va patrula cu “mașini inteligente” care vor vâna șoferii indisciplinați

0


Șoferii care conduc cu viteză excesivă și încalcă grosolan Regulamentul Circulației Rutiere (RCR) pe traseele din țară vor fi prinși mai ușor de Poliția Națională, scrie Realitatea.md

Asta datorită unor mașini care dețin sisteme moderne, menite să surprindă încălcările șoferilor în trafic, să le analizeze și să expedieze scrisori la domiciliu, fără ca șoferii să cunoască că au fost prinși pe picior greșit.

„Nu sunt mașini capcane, ci unele inteligente”, a precizat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), în cadrul unei emisiuni de la TV8.

„Am testat câteva echipamente, cele care au fost cele mai utile procesului nostru de activitate, deja au fost achiziționate. Suntem în procesuil de instalare și testare a echipamentelor din dotarea Poliției. Vom avea mașini capcană pe străzi? Vom avea mașini inteligente pe trasee, nu trebuie să spunem capcane, ele vor genera nu doar constatări ale încălcărilor, dar vor face și analiză. De exemplu, avem o mașină în față, sistemul ne-o captează, iar dacă dorim să vedem unde a mai fost fixată o încălcare a acestei mașini, automat vom vedea harta acesteia. În același timp, sistemul va interacționa cu toate registrele, dacă până acum constatăm unele lucruri urmare a verificării pașaportului tehnic, a codului mașinii, dacă are sau nu revizia tehnică, sistemul ne va permite, prin citirea plăcuței de înmatriculare, din mers să vedem toate acestea. Plus la aceasta, ne va arăta dacă această mașină din mers a mai fost sau nu în vizorul Poliției, dacă mașina este sau nu în căutare.

În același timp, automat, va constata toate încălcările de pe traseu. Va fi un algoritm special evident. (…) Mașinile vor lucra pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în primă fază vom avea 22 de astfel de mașini. (…) În mare parte, aceste mașini nu vor stopa în trafic persoanele contraveniente. Mașina va genera constatarea și va fi remisă scrisoarea la domiciliu. Acolo unde se va încălca excesiv, cu siguranță, șoferul va fi stopat”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Șeful IGP a spus că numărul unor astfel de mașini, cel mai probabil, va fi dublat până la finele anului 2024.

Între timp, aproape 3 000 de șoferi au fost documentați, în weekend, de polițiștii de patrulare, pentru abaterile rutiere comise. Potrivit statisticilor, cele mai grave încălcări rămân a fi starea de ebrietate la volan, dar și️ depășirea limitei de viteză.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.