Acasă Economic Piața de capital a Moldovei: Câte companii sunt în listingul bursier

Piața de capital a Moldovei: Câte companii sunt în listingul bursier

0

Piața de capital din Moldova este subdezvoltată și nu contribuie suficient la finanțarea, gestionarea riscurilor și nevoile investiționale ale economiei. În listing-ul bursier sunt 18 companii, dintre care 11 sunt bănci care sunt obligate prin lege să se listeze la bursă.

Ultimele date arată sectorul primar și secundar al pieței bursiere, și-au menținut dinamica pozitivă și au înregistrat creșteri semnificative, în perioada ianuarie-septembrie 2022, transmite SafeNews.md cu referire la bani.md

Astfel, numărul emisiunilor de valori mobiliare efectuate pe segmentul primar a consemnat o creștere de 1,6 ori (de la 25 la 40 emisiuni), iar valoarea cumulativă a tranzacțiilor cu valori mobiliare corporative derulate pe piața secundară a înregistrat o creștere de circa 2,1 ori, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În total, în nouă luni ale anului 2022, pe segmentul primar de capital au fost efectuate 40 de emisiuni de valori mobiliare în valoare totală de 2079,88 mil. lei, ceea ce constituie o creștere cu 1879,54 mil. lei (de peste 10 ori), față de aceeași perioadă a anului precedent.

Experții FMI, într-o analiză a pieței de capital din Republica Moldova constată că problemele actuale ale pieței moldovenești de capital, derivă din modul cum aceasta a fost concepută în anii 1990, odată cu trecerea la economia de piață.

La noi piața de capital dar și Bursa de Valori au apărut organizat. După ce Republica Moldova a obținut independența și a decis că va avea o economie de piață, au fost adoptate o serie de legi, prin care cea mai mare parte a proprietății publice a trecut în proprietate privată. Astfel, în 1991 a fost adoptată Legea cu privire la privatizare, în 1992 – cea cu privire la societățile pe acțiuni, în 1993 – Legea cu privire la Hârtiile de valoare și Bursele de Valori iar în 1994-1995 a decurs procesul de privatizarea în masă.

Conform legii privatizării, Republica Moldova a ales următoarea cale de privatizare a patrimoniului public: reorganizarea întreprinderilor de stat în societăți pe acțiuni, emiterea de către acestea a acțiunilor pe care să le vândă la licitație, iar oamenii, prin intermediul fondurilor fiduciare sau a asociațiilor de cetățeni, să procure aceste acțiuni contra bonuri patrimoniale. În acest mod au fost privatizate circa 1.400 de societăți pe acțiuni iar când a început să funcționeze bursa, la 26 iunie 1995 mai existau pe lângă acestea 43 fonduri de investiții, 10 companii fiduciare și peste trei milioane de acționari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.