Acasă Justiţie PG îi pregătește generalului Gorgan dosar penal pentru trădare de patrie

PG îi pregătește generalului Gorgan dosar penal pentru trădare de patrie

0

Procuratura Generală cere detalii de la Serviciul Informații și Securitate (SIS) pentru a deschide un dosar penal pe numele fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, suspectat că ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești.

Pe data de 6 iunie, ofițerii SIS ar trebui să transmită Procuraturii Generale un răspuns, după care procurorii vor decide dacă deschid un dosar penal în baza articolului 337 al Codului penal – „trădare de patrie”, afirmă sursele Europei Libere din ambele instituții, scrie europalibera.org.

La 5 iunie, într-un comentariu pentru TVR Moldova, reprezentanții SIS au spus că datele din posesia instituției confirmă veridicitatea informațiilor prezentate într-o investigație jurnalistică, publicată în aceeași zi de „The Insider”.

Autorii investigației susțin că au intrat în posesia corespondenței de pe Telegram a lui Gorgan cu colonelul Directoratului principal de spionaj din Rusia, Alexandr Makarov.

Din mesaje reiese că Gorgan ar fi raportat în mod regulat despre situația politică internă din R. Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care ar fi cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele armate ucrainene.

SIS a mai spus că „ține în vizor” riscurile de securitate și că va acționa pentru a preveni potențiale crize și tentative de imixtiune externă în afacerile interne ale R. Moldova.

Persoanele cu care a discutat Europa Liberă afirmă că acest caz se va afla „sub controlul personal” al noului procuror general, Ion Munteanu, iar Procuratura intenționează să lucreze „cu promptitudine” pentru a nu pierde ocazia de a-l reține pe generalul Gorgan.

Într-un comentariu oficial oferit Europei Libere, Procuratura spune că „a luat act și examinează veridicitatea informațiilor apărute în spațiul public”.

Tot ieri, Președinția a anunțat că îi va retrage lui Gorgan toate distincțiile de stat și gradele militare. „Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie”, a comentat Adrian Băluțel, șeful de Cabinet al președintei Maia Sandu.

Cine este Igor Gorgan

Gorgan a devenit șef al Marelui Stat Major în 2013, dar a fost demis în 2015 la inițiativa ministrului Apărării de atunci, Anatol Șalaru, care îl suspecta exact de spionaj în favoarea Rusiei.

„Eu știam de la SIS că Gorgan se întâlnește pe ascuns cu reprezentanți ai Ambasadei Rusiei în Moldova și am vorbit despre asta în Parlament. Am fost acuzat că am dat afară un ofițer cu experiență de luptă, când, de fapt, el a fost un ofițer cu pregătire politică”, a povestit Șalaru într-un interviu pentru TVR Moldova.

În 2019, Gorgan a revenit în funcție, fiind numit de președintele socialist Igor Dodon. În 2021, președinta Maia Sandu l-a demis la propunerea actualului ministru al Apărării, Anatolie Nosatîi.

Autorii investigației jurnalistice au mai scris că, în ajunul expulzării în masă a diplomaților ruși din R. Moldova, în iulie 2023, Gorgan s-a angajat la Oficiul ONU pentru Refugiați din Chișinău (UNHCR-Moldova).

Într-un comentariu pentru Europa Liberă, reprezentanta oficiului, Monica Vazquez, a spus că a fost inițiată o investigație internă independentă, iar până la finalizarea acesteia, Gorgan se va afla în „concediu administrativ”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.