Acasă Economic Petrolul s-a scumpit: Este cel mai ridicat nivel din ultimele două luni

Petrolul s-a scumpit: Este cel mai ridicat nivel din ultimele două luni

0

Preţurile petrolului au atins joi, 23 septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, susţinute de creşterea cererii de carburanţi în prag de iarnă şi de o scădere a stocurilor în Statele Unite. Aceasta și ca urmare a faptului că producţia de petrol din Golful Mexic este afectată încă de daunele provocate de două uragane, informează Reuters, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Îngrijorările referitoare la producţie i-au determinat pe investitori să adopte poziţii pe termen lung, potrivit analiştilor.

Preţul petrolului Brent, de referință în Europa, a avansat joi cu până la 1,8%, la 77,10 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iulie, iar vineri, la deschidere, a urcat la 77,74 dolari, cu puțin sub nivelul maxim din ultimul an, de 77,84 dolari pentru un baril înregistrat pe 6 iulie.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu până la 1,5%, la 73,28 dolari pe baril.

”Se discută tot mai mult despre scăderea stocurilor şi există îngrijorări legate de probleme de aprovizionare la începutul iernii”, a declarat Phil Flynn, analist principal la firma Price Futures Group din Chicago.

Miercuri, Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei a anunţat că stocurile de petrol ale SUA au scăzut cu 3,5 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 17 septembrie, la 414 milioane de barili, cel mai redus nivel atins din octombrie 2018.

Totodată, unii membri ai grupului OPEC+ (inclusiv Rusia și cei mai mari producători și exportatori de petrol din Golful Persic) au avut dificultăţi să crească producţia după ani de zile de investiţii scăzute şi după întârzieri provocate de blocarea lucrărilor de întreţinere în timpul pandemiei.

Pe piața moldovenească, deocamdată, oscilațiile sunt mai mici, de 2-16 bani pentru un litru pe zi.

Astfel prețurile maxime de referință stabilite de ANRE la litrul de benzină A 95, după o creștere de la 20,07 lei pe 2 septembrie, au ajuns la 20,98 lei, pe 13 septembrie, iar de atunci scad și au coborât, pe 23 septembrie, la 20,73 lei. În trei săptămâni benzina s-a scumpit cu circa 3%.

La motorină prețul a crescut mai lent: de la 16,27 lei pentru un litru pe 2 septembrie, la 16,97 lei pe 23 septembrie, adică cu o medie de trei bani pe zi sau cu aproape 3,7% în trei săptămâni.

În aceeași perioadă petrolul Brent a înregistrat o creștere de aproape 9%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.