Acasă Economic Peste 533 mln. euro, acordați pentru 10 state UE, Moldova și Ucraina

Peste 533 mln. euro, acordați pentru 10 state UE, Moldova și Ucraina

0

Comisia Europeană a aprobat patru noi programe Interreg, la care participă 10 state membre UE, Ucraina și Republica Moldova, în valoare de 533 de milioane de euro din fondurile UE pentru perioada 2021-2027.

Obiectivul Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova vizează consolidarea cooperării transfrontaliere, impulsionarea tranziției ecologice și sprijinirea asistenței medicale și a educației.

Aceste programe vor beneficia de o finanțare consolidată, având în vedere decizia Comisiei din martie de a suspenda cooperarea cu Rusia și Belarus în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și de a transfera 26,2 milioane de euro, alocați inițial acestor două țări, pentru a îmbunătăți cooperarea cu Ucraina și Moldova.

215 milioane de euro pentru cooperarea transnațională în regiunea Dunării în domeniul inovării și al energiilor regenerabile. Investițiile sunt destinate pentru sporirea utilizării energiilor regenerabile, îmbunătățirea gestionării apei și conservarea biodiversității prin coridoare ecologice. De asemenea, se va investi în acțiuni comune pentru a gestiona riscurile legate de schimbările climatice.

Alte 77 de milioane de euro sunt oferite pentru cooperare transfrontalieră între România și Republica Moldova pentru o mai bună educație, asistență medicală și conservarea naturii. Programul Interreg NEXT România-Moldova va investi în prevenirea riscurilor de dezastre naturale și în creșterea rezilienței. De asemenea, programul va ajuta la conservarea biodiversității, contribuind în același timp la dezvoltarea economică a comunităților locale. Programul va investi în educație și formare, dar și în dotarea cu instituțiilor medicale cu noi echipamente de înaltă calitate. Totodată, programul va investi în turism și cultură, îmbunătățind accesul la monumentele istorice din zonă.

Interreg este unul dintre instrumentele-cheie ale UE care sprijină cooperarea transfrontalieră. Acesta abordează provocări și găsește soluții comune în domenii, precum transportul și energia durabilă, sănătatea, mediul, cercetarea, educația.

Pentru perioada 2021-2027, Interreg dispune de un buget total de aproape 10,1 miliarde de euro care acoperă 86 de programe și patru direcții de acțiune: transfrontalieră, transnațională, interregională și integrarea regiunilor ultraperiferice.

Din bugetul total, aproape 665 de milioane de euro vor fi acordați pentru șase programe Interreg, pentru a sprijini activitățile de cooperare transfrontalieră și transnațională între statele membre UE, Ucraina și Republica Moldova

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.