Acasă Social Pedepse mai aspre pentru spălarea de bani sau acte de corupţie

Pedepse mai aspre pentru spălarea de bani sau acte de corupţie

0

Dorinţa autorităţilor de obţine asistenţa financiară de 558 milioane dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI) poate face minuni.

Astfel Guvernul planifică înăsprirea pedepselor pentru spălare de bani, acte de corupţie şi abuz de serviciu, pentru ca FMI să accepte în septembrie 2020, acordul de alocare a banilor.

Astfel autoritățile își propun „să avanseze în cadrul noului program (cu FMI n.r.) în implementarea unor reforme instituționale ambițioase pentru a elimina numeroasele vulnerabilități din domeniile guvernanței fiscale, supravegherii sectorului financiar nebancar, reglementării pieței, prevenirii și combaterii corupției”.

Pentru acte de corupţie, vinovaţii nu vor fi eliberaţi de răspundere penală

Potrivit unui proiect de lege promovat de Ministerul Justiţiei, una dintre reforme presupune „majorarea sancțiunilor pentru unele infracțiuni de corupție, atribuind-le la categoria de infracțiuni grave, ceea ce ar permite eficientizarea normelor penale și limitarea posibilităților de a aplica prevederile articolelor 55, 90 și 94 din Codul penal”.

Aceste articole în varianta actuală permit celor condamnaţi pentru acte de corupţie liberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundere contravenţională, sau condamnarea cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei

„Rațiunea acestor modificări, constă în încadrarea acestor infracțiuni din categoria infracțiunilor mai puțin grave în categoria infracțiunilor grave.

Prin urmare, noua încadrare juridică va oferi posibilitate organelor de urmărire penală instrumente suplimentare de ordin procedural, prin prisma cărora se va facilita și îmbunătăți activitatea în faza de urmărire penală în scopul contracarării fenomenului de corupție”, se arată în nota de argumentare la proiect.

Pedepse mai aspre

Se prevede modificarea articolele 243 alin. (1) (spălarea banilor); art. 326 alin. (1) ce se referă la traficul de influenţă, astfel încât limita maximă pentru pedeapsa cu închisoarea urmează a fi majorată de la 5 ani la 6 ani, iar limita maximă pentru pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiunile de la articolele 3261 alin. (2) și 327. alin. (1) va fi majorată de la 3 ani la 6 ani.

Totodată se prevede şi ajustarea pedepsei pentru abuzul de putere sau abuzul de serviciu (art. 326 alin. (2) și 327. alin. (2)) va fi majorată de la 6 ani la 7 ani, iar limita maximă pentru pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiunile de la articolele 243 alin. (2), 326. alin. (3) și 327 alin. (3) va fi majorată de la 7 ani la 8 ani.  

În plus aceste infracțiuni nu vor mai cădea sub incidența noțiunii de infracțiuni mai puțin grave şi respectiv nu se va putea aplica alin (1) al articolului 55 care prevede liberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundere contravenţională.

Autorii mai menționează că noile modificări „ar contura o practică unitară a instanțelor judecătorești în soluționarea cauzelor de corupție, dat fiind faptul că nu ar fi posibilă aplicarea normelor privind liberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundere contravenţională, condamnarea cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei și liberarea de pedeapsă datorită schimbării situaţiei”.

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.