Acasă Comunicate de presă PDM cere acces liber la vaccinul gripal pentru populație și comercializarea lui...

PDM cere acces liber la vaccinul gripal pentru populație și comercializarea lui în farmacii

0

Premisele actuale conexe situaţiei pandemice, şi anume supraîncărcarea sistemului de sănătate şi evitarea coinfecţiei cu COVID-19 determină necesitatea urgentă de a oferi populaţiei acces liber la vaccinul gripal, acesta urmând a fi comercializat în farmacii. În acest scop, Fracţiunea PDM a solicitat revederea urgentă a actelor normative care reglementează acest domeniu, transmite un comunicat al formațiunii.

În anul 2005, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale nr.418 cu privire la prestarea unor servicii suplimentare de imunizare a populaţiei Republicii Moldova a fost restricţionată comercializarea vaccinurilor prin unităţile farmaceutice. Astfel, astăzi, în Republica Moldova se asigură vaccinarea antigripală doar a grupurilor de risc, ceea ce constituie până la 5-7 % din numărul total al populaţiei, a menţionat deputatul democrat Ghenadie Buza, preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie.

Experienţa altor ţări, însă, indică asupra necesităţii extinderii accesului şi asigurării disponibilităţii vaccinurilor pe piaţa farmaceutică tuturor categoriilor de populaţie. În toate ţările UE, şi nu doar, vaccinurile se comercializează liber către populaţie în farmacii, desigur cu respectarea reglementărilor stabilite de stat.

În situaţia actuală, profilaxia bolilor prin imunizarea populaţiei, în special asigurarea accesului la vaccinuri, inclusiv din surse proprii, reprezintă o investiţie cost-eficientă, care va diminua prejudiciile de ordin socio-economic şi medical.

„Am solicitat Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să revadă în regim de urgenţă prevederile Ordinului în cauză, să coopteze părţile interesate şi să prevadă comercializarea inclusiv în farmacii a vaccinurilor (cel puţin a celor din afara Programului Naţional de Imunizări), alături de alte medicamente, asigurând toate condiţiile de transportare şi păstrare a acestora”, a declarat deputatul Ghenadie Buza.

Parlamentarul a dat asigurări că vor fi întreprinse toate acţiunile ca să fie oferit un răspuns prompt aşteptărilor cetăţenilor şi să fie asigurat accesul populaţiei la vaccinuri sigure şi eficiente.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.