Acasă Politic PAS cere demisia conducerii ANRE și a Consiliului Concurenței după ce au...

PAS cere demisia conducerii ANRE și a Consiliului Concurenței după ce au fost majorate din nou prețurile la carburanți: ”De ce fac asta? Pentru că li se permite”

0

Directorii de la ANRE și de la Consiliului Concurenței trebuie să-și dea demisia acum. Asta după ce, petroliștii au majorat a patra oara în doar 2 luni prețul la carburanți. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS, Radu Marian, prin intermediul unei postări pe pagina sa de facebook.

Petroliștii o să zică că prețul a crescut și pe piețele internaționale. Da, dar ce nu zic ei e că prețul la benzină a crescut în Moldova mai mult (+20%), decât, de exemplu, în România (+10%). Tupeul acestor companii, pur și simplu, nu are margini. În anul 2020, unul de criză, cu o secetă fără precedent, companiile au aplicat la motorină un adaos comercial de 2 ori mai mare decât au făcut-o în ultimii ani. De ce fac asta? Pentru că li se permite”, susține Marian.

Potrivit parlamentarului, „ANRE va zice că ei nu pot face nimic, că tarifele se pot ajusta în limita marjei comerciale de 10%”.

Dar ceea ce nu zice ANRE este că metodologia de calcul a costurilor petroliștilor este totalmente coruptă. Petrolierii pot include ca și costuri tot ce vor ei – de la training-uri peste hotare până la studii ale odraslelor șefilor. Consiliul Concurenței vor zice că nu există dovezi privind înțelegeri de cartel. Păi sigur că nu există dovezi, atât timp cât nu le caută. Incompetența acestei instituții este egală cu importanța colosală care o are pentru economia națională”, menționează el.

Marian susține că problema constă în faptul că instituțiile „sunt încă conduse de oameni corupți și incompetenți puși acolo de Plahotniuc și menținuți în funcție de actualul Parlament de doi bani”.

Problema e că aceste instituții sunt încă conduse de oameni corupți și incompetenți puși acolo de Plahotniuc și menținuți în funcție de actualul Parlament de doi bani. Aceste instituții se află sub control parlamentar și ele trebuie curățate. Dar nu avem cum să le curățăm cu acest parlament controlat de Șor și PSRM. Încă un motiv pentru care avem nevoie de anticipate și de un alt Legislativ.

Șefii ANRE și Consiliului Concurenței trebuie să-și dea demisia acum, ar fi unicul lucru firesc. Și cred că e nevoie și de niște proteste la ușa lor.

PAS va anunța în zilele următoare câteva măsuri urgente pentru a începe curățenia în acest domeniu.”, a punctat deputatul.

Amintim că astăzi mai multe companii PECO au publicat tarife noi pentru carburanți.

 Este a 4-a majorare semnificativă a prețurilor carburanților în ultimele 2 luni. În această perioadă benzina s-a scumpit cu aproape 3 lei pentru un litru (19,5%), iar motorina cu 2,5 lei (19,2%).

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.