Acasă Politic Partidul Democrat din R. Moldova refuză să meargă la consultările lansate de...

Partidul Democrat din R. Moldova refuză să meargă la consultările lansate de Igor Dodon

0

Partidul Democrat din R. Moldova (PDM) refuză să meargă consultările lansate de președintele în exercițiu Igor Dodon cu fracțiunile parlamentare. Informația a fost confirmată de către reprezentanți ai partidului, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

„PDM nu va verge la consultări cu Igor Dodon. PDM a venit ieri cu un plan în care s-a menționat că ar trebui să fie discutat pe platforma parlamentară”, ne-a comunicat Stela Nistor, purtătoarea de cuvânt a PDM.

Ieri, 16 noiembrie, în cadrul unui briefing de presă, după ce a felicita-o repetat pe Maia Sandu pentru victoria obținută în alegeri, liderul PDM, Pavel Filip, a venit cu „un plan anticriză pe termen scurt”, și menționează că ar trebui să fie discutat pe platforma parlamentară. Filip a afirmat că în următoarea perioadă „ar trebui să aibă loc discuții pentru elaborarea unui plan anticriza și formarea unui Guvern care să realizeze curățarea clasei politice”. Totodată, liderul democraților susține că organizarea alegerilor parlamentare anticipate trebuie amânată până în toamna anului 2021.

PDM a propus următorii paşi:

  1. Elaborarea unui plan anti-criză pe termen scurt (1 an) pentru a da un răgaz ţării şi a stabiliza lucrurile. Avem nevoie de o foaie de parcurs care să readucă Republica Moldova pe linia de plutire şi să o scoată din criza profundă în care a intrat.
  2. Instituirea unui guvern al unităţii naţionale, agreat de toate partidele autentice. Avem nevoie de un consens la acest capitol, o echipă care să ne unească, nu să ne dezbine, care să pună în aplicare planul anti-criză.
  3. Curăţarea clasei politice. Aici vorbim despre izolarea în Parlament a tuturor celor care au migrat dintr-un partid în altul, interzicerea traseismului şi condamnarea practicilor vicioase în politică. Nu putem merge la anticipate până nu curăţăm definitiv clasa politică.
  4. Alegeri parlamentare anticipate libere şi corecte, în toamna anului 2021, organizate de un guvern integru şi corect.

Filip a menţionat că deja există câteva propuneri pentru planul anti-criză, idei care urmează a fi discutate cu celelalte partide parlamentare. Priorităţile trebuie să fie următoarele:

  1. Lupta împotriva pandemiei
  2. Reformarea justiţiei
  3. Relansarea economiei
  4. Organizarea unor alegeri parlamentare libere şi corecte

Igor Dodon a declarat ieri, 16 noiembrie, că urmează să aibă o întrevedere cu socialiștii din Legislativul de la Chișinău, iar în următoarele zile va iniția și invita la discuții fracțiunile și grupurile parlamentare din Parlament.

Potrivit lui Dodon, primii pe listă sunt democrații, după care îi va invita la discuții pe deputații PAS, deputații Platformei DA, apoi urmând și cei din restul grupurilor parlamentare.

Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS, Maia Sandu. Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% (943.486) dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25% (690 139).

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.