Acasă Investigații Părinții „milionari” ai procurorului Popov

Părinții „milionari” ai procurorului Popov

0

Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, i-a împrumutat tatălui său, Alexandru Popov, un pensionar în vârstă de peste 70 de ani din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, un milion 50 de mii de lei. În 2015, părintele procurorului a înregistrat pe numele său o gospodărie țărănească. Tot atunci a procurat zeci de hectare de teren arabil, pe care au fost plantate livezi. Totodată, întreprinderea pensionarului este în proces de finalizare a unui frigider pentru păstrarea fructelor, costul căruia, estimat de experți în construcții, ar fi de cel puțin un milion de euro. Oamenii din sat susțin că Alexandru Popov nu a avut anterior afaceri. El a fost un simplu muncitor și a dus un trai modest. În satul Mileștii-Mici orice localnic îți spune că livezile și frigiderul îi aparțin de fapt procurorului Ruslan Popov. Omul legii neagă că ar avea vreo atribuție la afacere și frigider și a acționat în judecată Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova.

Cum procurorul plin de datorii l-a făcut dator pe tatăl său

Ruslan Popov susține în declarația de avere și interese personale că i-a împrumutat tatălui său 1.050.000 de lei în 2019, fără dobândă, pe un termen de 20 de ani. Astfel, până când va atinge vârsta de 90 de ani, Alexandru Popov va trebui să-i întoarcă datoria fiului său, care atunci va avea 64 de ani.

Ruslan Popov susține că banii pe care i-a împrumutat părintelui i-a obținut în urma vinderii apartamentului de pe strada Melestiu din Chișinău. În aceeași declarație omul legii indică că a vândut apartamentul de 122,8 metri pătrați cu 850 de mii de lei la data de 14 februarie 2020.

Imobilul a ajuns în posesia procurorului în 2011, în baza unui contract de investiții și se află într-un bloc construit pentru procurori, pe strada Melestiu, în apropierea parcului Valea Trandafirilor din Chişinău. Procurorii au avut posibilitatea să procure locuințele la prețul de 300 de euro pentru un metru pătrat. Astfel, Ruslan Popov ar fi achitat pentru acest apartament 36.840 de euro. În declarația de avere și interese personale, imobilul a fost raportat la prețul de 52.752 de euro, fără a fi indicate și cele două locuri pentru parcare. O perioadă, locuința s-a aflat în proprietatea tatălui procurorului, Alexandru Popov, printr-un contract de cesiune.

Construcția frigiderului, pe ultima sută de metri

Deși în decembrie 2019, pensionarul Alexandru Popov declara că nu mai are bani pentru a finisa frigiderul, construcția se află pe ultima sută de metri. Aceasta este acoperită de jur împrejur cu panouri termoizolante sandwich pentru care prețul unui metru pătrat variază de la 15 la 60 de euro, în funcție de grosimea și calitatea panoului. Este cunoscut faptul că la frigidere sunt utilizate panouri termoizolante de cea mai înaltă calitate.

Viitorul frigider

Materialele par să fi fost aduse din România, lângă șantier fiind surprinse două tiruri cu numere de înmatriculare românești.

Autocamioane înregistrate în România

La instalarea panourilor a fost antrenată o echipă din circa 10 muncitori care lucrau fără măști de protecție pe timp de pandemie. Când au văzut că sunt filmați, majoritatea din ei a dat bir cu fugiții în livada de alături, care, la fel, aparține familiei Popov.

Un tânăr care s-a dat drept diriginte de șantier, a refuzat să ni se prezinte și să ne spună la ce întreprindere lucrează, precizând doar că „a fost angajat de director”. În schimb, bărbatul a avut grijă să atenționeze jurnaliștii, care se aflau la câțiva metri de șantier, să plece, pentru că se află pe o proprietate privată.

– Sunteți angajați la negru?

– Da! A, nu. Voi cine sunteți?

– De la Centrul de Investigații Jurnalistice. Dar Dumneavoastră?

– Da eu nu vreau să vă spun. Nu aveți dreptul să filmați! E propietate privată. Plecați acolo, în drum.

– Dar noi suntem în drum…

– Plecați v-am spus, acuși chem securitatea!

Apoi bărbatul a sunat cuiva și a raportat că filmează cineva de la presă. După aceasta a filmat jurnaliștii cu telefonul mobil și a expediat mesajul. Este puțin probabil ca mesajul video să fi fost expediat lui Alexandru Popov, deoarece acesta are un telefon din prima generație, cu butoane.

Alexandru Popov

Cine sunt părinții milionari ai procurorului Popov

Ruslan Popov a declarat în repetate rânduri că afacerea din agricultură, inclusiv frigiderul pentru fructe aparține în exclusivitate părinților, iar o contribuție ar avea și fratele său mai mic, plecat de mai mulți ani peste hotare.

Locuitorii din Mileștii Mici susțin că părinții procurorului Alexandru și Maria Popov sunt oameni simpli, nu au avut afaceri și au dus un trai modest. Aceștia au fost muncitori de rând la Combinatul de vinuri din localitate. Alexandru Popov a lucrat o perioadă și în mina de piatră, fapt pentru care a ieșit la pensie la 54 de ani. De atunci nu a mai fost angajat, iar pensia sa lunară ar fi de cca 3.000 de lei. Consătenii susțin că acesta ar avea probleme de sănătate.

Maria Popov a plecat să muncească în Italia cu vreo 15 ani în urmă. Aceasta ar fi lucrat ca badantă. Remunerarea unei badante din Italia este de cca 800 de euro pe lună, bani din care urmează să-și asigure și existența.

Gospodăria lui Alexandru Popov

Cuplul a crescut trei copii, doi băieți și o fată. Fiica a studiat dreptul și lucrează după specialitate într-o instituție din nordul țării. Cel de al doilea fiu, Dumitru, a fost angajat și el într-o instituție de drept, și-a construit și casă în Mileștii Mici, pe care nu a finisat-o. Dumitru a plecat să muncească peste hotatare peste câțiva ani după plecarea mamei. De atunci, aproape că nu a mai fost văzut prin sat.

Am văzut și noi cum arată gospodăria lui Alexandru Popov. O curte îngijită și o casă modestă, asemănătoare celorlalte case de pe strada respectivă. Pavajul din ogradă și din fața porții deosebește puțin gospodăria lui Alexandru Popov față de celelalte gospodării.

Tatăl adjunctului procurorului general, la fel, nu se deosebește de majoritatea consătenilor săi, fiind îmbrăcat modest. Sătenii mai spun că Alexandru Popov ar avea probleme de sănătate și zâmbesc ironic atunci când sunt întrebați dacă acesta este directorul întreprinderii care construiește frigiderul.

În ianuarie, Alexandru Popov declara că nu mai are bani pentru construcția frigiderului.

L-am contactat la telefon ca să-l întrebăm de unde a luat bani și dacă îi ajunge milionul pe care i l-a împrumutat fiul procuror ca să acopere cu panouri frigiderul, dar acesta a închis fără ca să ne răspundă.

Înglodat în datorii pentru mulți ani înainte

În 2019, Ruslan Popov pare-se că a reușit să scape de datoria de 125 de mii de lei pe care fiul său mai mare i-o datora bunicii sale, Maria Popov. Împrumutul a fost luat în 2018 și urma să fie restituit până în anul 2030.

În declarația de avere și interese personale a lui Ruslan Popov pentru anul 2019 nu se regăsesc cele 15 terenuri agricule procurate în martie 2019. La fel, nu există nicio informație despre înstrăinarea terenurilor.

Ruslan Popov a indicat în declarația de avere și interese personale o datorie de 50 de mii de euro pe care o are soția sa, Iulia Popov, față de mama sa, Pelaghea Oprea. Împrumutul urmează a fi achitat până în anul 2036, când Pelaghea Oprea va atinge vărsta de 86 de ani.

Adjunctul procurorului general continuă să declare și un împrumut de 10 mii de euro, scadent în 2034, pe care Iulia Popov l-ar fi contractat de la tatăl ei, Ion Oprea. Doar că Ion Oprea a decedat cu aproape cinci ani în urmă.

anticorupție.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.