Acasă Anticipate 2021 Până când concurenții pot cere modificarea listei de candidați pentru alegeri

Până când concurenții pot cere modificarea listei de candidați pentru alegeri

0

Comisia Electorală Centrală (CEC) vine cu mai multe precizări privind listele electorale pentru alegerile parlamentare din 11 iulie curent. Astfel, Comisia Electorală Centrală atrage atenția că până pe 26 iunie, inclusiv, concurentul electoral înregistrat poate solicita retragerea întregii liste de candidați, să înlocuiască un candidat sau să excludă un candidat la funcția de deputat.

Potrivit CEC, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.

Totodată, candidatul independent are dreptul de a-și retrage candidatura dar nu mai târziu cu două săptămâni înainte de ziua alegerilor.

După ce termenul a expirat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales.

CEC mai menționează că în cazul în care concurentul își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletine în dreptul acestuia, biroul electoral local va aplica ștampila cu mențiunea “Retras”.

Comisia Electorală Centrală a înregistrat până acum 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, 2 blocuri electorale și un candidat independent

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.