Acasă Economic Operatorii cu amănuntul a produselor din tutun cer reducerea accizelor

Operatorii cu amănuntul a produselor din tutun cer reducerea accizelor

0

Operatorii lanţurilor de vânzare cu amănuntul a produselor din tutun îi cer parlamentului „revenirea la calendarul aprobat şi creşterea prognozată a accizei de 15%, în locul celor 25%, propuse în cadrul politicii bugetar-fiscale pentru 2023”.

În solicitarea lor, remisă şi agenţiei Infotag, se spune că Ministerul Finanţelor şi-a propus majorarea bruscă a accizei cu 25%, deşi era vorba de 15%.

„În fiecare an, din cauza schimbărilor legislative, suntem nevoiţi să replanificăm în grabă bugetele şi procesele de lucru.

Costul licenţei de comercializare a produselor de tutun este în creştere, rata accizei se propune a fi majorată cu 25%, iar alte taxe s-ar suprapune acestor creşteri. Toate acestea ar urma să conducă la creşterea preţurilor finale pentru consumatori”, se arată în document.

Operatorii indică faptul că munca în Moldova devine din ce în ce mai dificilă şi mai costisitoare.

„Suntem afectaţi de creşterea dobânzilor la împrumuturi, de inflaţie, de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Sub presiunea fiscală din anii precedenţi şi alte şocuri ale pieţei, vânzările legale de produse din tutun în Moldova au scăzut cu 20-30% faţă de 2019, deşi nu constatăm o scădere atât de semnificativă a fumătorilor”, notează operatorii pieţei, indicând asupra unor semne alarmante a creşterii comerţului ilicit cu produse din tutun.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.