Acasă Social Oficial european: Moldova va primi 100 milioane de euro din partea UE

Oficial european: Moldova va primi 100 milioane de euro din partea UE

0

R. Moldova va primi încă 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Potrivit comisarului european pentru Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Oliver Varhelyi, banii, care fac parte din pachetul de asistență oferit de UE încă în 2022, vor fi debursați săptămâna viitoare.

Acesta a notat că UE va mai aloca resurse financiare pentru R. Moldova după ce a rectificat bugetul pentru a putea oferi fonduri suplimentare statelor candidate la aderare, scrie Deschide.md.

„Am început debursarea a 100 de milioane de euro, bani care vor ajunge săptămâna viitoare la Chișinău. Este vorba despre 35 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar și alte 65 de milioane ca asistență macrobugetară. Fiți siguri că UE rămâne alături de dumneavoastră. Recent, a fost rectificat bugetul UE pentru a aborda finanțarea țărilor în perioada de preaderare. Avem fonduri suplimentare și pentru R. Moldova și acum lucrăm ca să vedem cum putem folosi aceste fonduri”, a declarat Varhelyi.

Oficialul european a notat că susținerea UE se datorează faptului că cetățenii R. Moldova nu doar și-au demonstrat angajamentul de a adera la blocul comunitar, dar au fost și rezilienți în fața provocărilor multiple.

„Vorbesc despre criza generată de Covid, impactul războiului de invazie al Rusiei în Ucraina, criza energetică și amenințările hibride generate de Rusia. Toate acestea s-au întâmplat practic concomitent. Pe fundalul acestor crize, munca voastră a fost remarcabilă, iar acest lucru a determinat UE să deschidă negocierile. Dar suntem doar la începutul călătoriei și munca grea începe abia acum”, a menționat Varhelyi, subliniind că UE a oferit deja 1,6 miliarde de euro R. Moldova pentru a o ajuta să facă față crizelor suprapuse.

La rândul său, premierul Dorin Recean a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul continuu pentru R. Moldova, dar și pentru deschiderea de care a dat dovadă în a o primi în marea sa familie.

„Vreau să mulțumesc Comisiei, care este atât de angajată în aceste negocieri. Am discutat ce trebuie să facem împreună ca R. Moldova să se bucure de un viitor prosper alături de celelalte state UE. Comisarul Varhelyi a venit și cu noutăți bune privind continuarea programului de finanțare, care ne-a ajutate și va continua să ne ajute nu doar să depășim crizele, dar și să redresăm economia”, a notat Recean.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.