Acasă Politic Oficial ceh: Moldova merită să fie stat membru al Uniunii Europene

Oficial ceh: Moldova merită să fie stat membru al Uniunii Europene

0

Republica Moldova se află pe drumul cel bun, își face temele pentru acasă și are capacitatea de a îndeplini toate criteriile pentru a adera la Uniunea Europeană, a declarat ministrul Afacerilor Europene al Cehiei, Martin Dvorak. Oficialul a subliniat că Republica Cehă sprijină extinderea blocului comunitar și va continua să susțină Republica Moldova nu doar la nivel politic, dar și cu expertiză și consultanță.

S-au împlinit 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene. În anul 2004, 10 țări au devenit membre ale UE, printre care și Cehia. În cadrul interviului, Martin Dvorak a spus că parcursul Cehiei până a devenit membră a blocului comunitar a fost unul destul de lung și dificil, transmite SafeNews.md, cu referire la moldova1.md.

„Noi am început împreună ca Cehoslovacia în 1989, prin acea „revoluție de catifea”. Unul dintre principalele motto-uri a fost „Înapoi în Europa”, așa că era un scop și un vis al cetățenilor noștri să facă parte din familia europeană, nu din UE propriu-zis. Apoi, după toată istoria cu Slovacia, am continuat ca Cehia independentă și a durat să o luăm de la capăt. În 1996, am depus o cerere oficială la UE, apoi, în 2003, am avut un referendum, ceea ce vă așteaptă și pe voi la toamnă, înțeleg, și apoi în 2004 am devenit membri, așa că au fost în total vreo 15 ani”, a declarat Martin Dvorak. 

Potrivit oficialului, nu există nicio îndoială că prin aderarea Cehiei la UE, țara a primit o mulțime de avantaje, inclusiv în domeniul economic. „Pe de altă parte, poate că nu am folosit toate posibilitățile și potențialul pe care le-am avut la dispoziție, dar oricum pot spune că de la început eram la 80% din standardul UE și nivelul de trai și acum suntem puțin mai mult de 90%, deci este un pas uriaș”, precizează oficialul ceh. 

Acesta speră că și Republica Moldova și Ucraina vor merge la următorul pas către UE cât mai curând. 

„Credem cu adevărat că meritați acest lucru, faceți o treabă excelentă făcându-vă temele și sunteți bine pregătiți. Vă doresc succes la referendum și vă rog să luați această scrisoare ca pe un fel de susținere a scopurilor și viselor voastre”, a menționat Martin Dvorak. 

Președinția rotativă a UE este preluată la 1 iulie de Ungaria, care are anumite obiecții în ceea ce privește Ucraina. Fiind întrebat dacă crede că acțiunile Budapestei de a tergiversa cursul european al Kievului pot afecta și Chișinăul, oficialul ceh a declarat că nu este foarte corect ca politicienii și membrii Guvernului să speculeze cu privire la motivație. 

Totuși, pe de altă parte, spune oficialul ceh, este din ce în ce mai clar că Ungaria este cea care încearcă să încetinească, dacă nu să oprească, mișcarea și progresul aderării Republicii Moldova și Ucrainei la UE sau calea către UE.

„Să nu speculăm cu privire la motivația pentru care o fac, ei joacă un anumit joc, dar, pe de altă parte, cred cu adevărat în puterea unității europene, nu a Uniunii, o unitate a membrilor europeni pentru a-i forța pe toți să accepte și să adopte strategia noastră comună și obiectivul nostru de a vă ajuta în drumul către aderarea europeană”, a subliniat Martin Dvorak. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.