Acasă Social Obolonik: Regiunea transnistreană a Moldovei are insuficient gaz rusesc

Obolonik: Regiunea transnistreană a Moldovei are insuficient gaz rusesc

0

Regiunii transnistrene a Moldovei îi lipsesc volumele de gaz rusesc necesare. Acest lucru a fost declarat ieri de către primul vicepreşedinte al guvernului regiunii, ministrul dezvoltării economice, Serghei Obolonik.

„Volumele care s-au acumulat în ultimii doi ani nu sunt suficiente pentru a asigura în mod corespunzător Transnistria cu gaz natural în perioada de iarnă. Volumul mediu zilnic de 5,7 milioane de metri cubi, în condiţiile scăderii temperaturilor şi a necesităţii desfăşurării activităţii întreprinderilor de producere a energiei termice, nu permite satisfacerea nevoilor de gaz”, a declarat el.

Ministrul a explicat că, în regim prioritar, gazul rusesc furnizat în regiune este direcţionat către consumatorii casnici şi este furnizat şi sistemului de producere a energiei termice.

„Nu suntem în măsură să satisfacem cererile de gaze ale combinatului de ciment şi al uzinei metalurgice (MMZ) din Rîbniţa, fabricii de cărămidă. De exemplu, MMZ consumă gaz într-o cantitate minimă pentru a menţine întreprinderea… Avem nevoie de volume de gaz. Am putea să producem, există cerere pentru energie electrică”, a explicat ministrul.

Experţii, ale căror opinii au fost solicitate de corespondentul „INFOTAG”, au remarcat faptul că problema lipsei de gaz natural în regiune a fost adusă în discuţie în momentul în care ministrul energiei din Moldova, Victor Parlicov, şi preşedintele companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban, au declarat că începând din mai, partea dreaptă a Moldovei poate consuma gaz rusesc cu condiţia ca preţul să fie mai mic decât cel de pe piaţă.

Începând cu mai 2022, din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, „Gazprom” poate furniza Moldovei nu mai mult de 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Toată această cantitate este direcţionată către regiunea transnistreană de către compania „Moldovagaz”. Centrala termoelectrică din Moldova, situată acolo, produce şi furnizează aproape 80% din energia electrică necesară părţii drepte a Moldovei, care este în medie cu 35% mai ieftină decât energia electrică din România.

Experţii consideră că începând cu luna mai, când consumul de gaz scade brusc, Chişinăul şi Tiraspolul ar putea împărţi cei 5,7 milioane de metri cubi de gaz de la „Gazprom”, dar numai în condiţiile în care gazul rusesc ar fi mai ieftin decât în Europa.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.