Acasă Politic Oamenii lui Șor au încercat să aducă de la Moscova milioane de...

Oamenii lui Șor au încercat să aducă de la Moscova milioane de lei

0

Echivalentul a peste 20 de milioane de lei, în dolari, euro și ruble rusești, a fost confiscat de angajații IGP, PCCOCS, IGPF și ai Serviciului Vamal în timpul perchezițiilor efectuate în cadrul unui dosar de contrabandă în interesul unui grup criminal.

Este vorba despre cetățeni care se întorceau de la Moscova, unde au participat la lansarea Blocului „Pobeda” al condamnatului fugar Ilan Șor, cu sume de bani de sub 10 mii de dolari, care urmau să fie folosiți în finanțarea ilegală a formațiunilor controlate de Șor, scrie deschide.md.

Potrivit șefului adjunct al PCCOCS, Victor Furtună, în total, oamenii legii au efectuat 135 de percheziții la Aeroport, asupra persoanelor care s-au întors de la Moscova. De asemenea, în noaptea de 22 spre 23 aprilie, autoritățile au descins la domiciliile a încă 27 de persoane.

„O grupare criminală, prin intermediul unor cărăuși, a încercat să aducă în R. Moldova bani în proporții deosebit de mari. A fost deschisă o anchetă pentru contrabandă. Prin ordonanță a fost dispusă constituirea unui grup comun între PCCOCS, subdiviziuni ale IGP, organele de urmărire penală ale IGPF și Serviciului Vamal. În noaptea de 22 spre 23 aprilie au fost efectuate peste 150 de percheziții, dintre care 135 în Aeroport și 27 pe teritoriul R. Moldova. Au fost ridicate 62 mii de ruble, 3.070 de euro și 1.111.340 de dolari SUA. În plus, au fost ridicate 128 de telefoane. Urmărirea penală este în curs de desfășurare”, a declarat Furtună.

La rândul său, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, la cursul actual, captura oamenilor legii însumează peste 20 de milioane de lei. El a descris și profilul persoanelor folosite drept cărăuși de gruparea criminală Șor.

„Conform investigațiilor, aceste persoane care asigurau transportarea beneficiau de recompense de la 300 la 500 de euro. O parte din persoane, care au reușit să treacă înainte de începerea operațiunii, apucaseră deja să transmită banii așa zisului colector, fie chiar în incinta Aeroportului, fie în mijloacele de transport în drum spre casă. De asemenea, au fost ridicate și alte bunuri. O parte din cărăuși au conlucrat cu autoritățile, așa că ei pot beneficia de schimbarea statutului de bănuit. Cărăușii sunt cetățeni ai R. Moldova cu vârstă destul de înaintată. Anterior erau folosite persoane tinere, acum au încercat să folosească vârstnicii pentru a sensibiliza autoritățile. Majoritatea lor erau din autonomia găgăuză”, a declarat Cernăuțeanu.

Anterior, oamenii legii au declarat că grupul de cetățeni care s-au întors din Federația Rusă au refuzat să le fie verificate bagajele la întoarcerea în R. Moldova și au devenit agresivi, făcând scandal că nu ar fi lăsați să ajungă acasă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.