Acasă Economic O firmă vizată în dosare penale a semnat un nou contract cu...

O firmă vizată în dosare penale a semnat un nou contract cu ASP

0

Agenția Servicii Publice a semnat un nou contract cu firma lituaniană UAB Garsu Pasaulis pentru livrarea de blanchete de pașapoarte, chiar dacă aceasta ar fi obiectul unor anchete penale în Republica Moldova, se arată într-o analiză publicată de revizia.md.

Aceasta după ce, pe 23 mai 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție, potrivit căreia ASP a fost obligată să procure în regim de urgență 250.000 blanchete de pașapoarte, laminat holografic securizat pentru acestea, software de personalizare a blanchetelor de pașapoarte, inclusiv servicii de mentenanță a acestuia în regim de urgență, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.

Cereri de oferte doar la 4 companii

Or, ca urmare a războiului din Ucraina, s-a înregistrat o triplare în lunile martie și aprilie (și păstrarea acestei tendințe pentru luna mai) a numărului de solicitări pentru perfectarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova.

În consecinţă, ASP a expediat pe 24 mai 2022, simultan, cereri de ofertă pentru achiziția respectivă, la 4 operatori economici cu activitate similară în domeniu.

„Operatorii economici au fost identificați din lista participanților la licitația publică deschisă de achiziționare a blanchetelor de acte de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, inclusiv echipamente și produs program specializat pentru personalizarea acestora pentru perioada anilor 2022 – 2025, inclusiv câștigătorii licitației cu care ASP a semnat deja contractele”, se arată într-un răspuns oferit de ASP, Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

Este vorba de companiile:

– Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A.

(Polonia),

– SELP (Franța),

– Compania Nationala „Imprimeria Nationala” S.A. (România),

– UAB Garsų Pasaulis (Lituania).

În urma analizei preliminare a ofertelor depuse, Grupul de lucru a constatat că Polska Wyrtvornia Papierow Wartosciowych S.A. (Polonia), SELP (Franţa) şi Compania Națională „Imprimeria Națională” S.A. (România) nu au capacitate suficientă pentru a asigura cu paşapoarte sau oferta lor tehnică nu corespunde cerinţelor solicitate.

De ce a câştigat UAB Garsu Pasaulis

Astfel, doar UAB Garsu Pasaulis a depus oferta tehnică, care corespunde în totalitate cerinţelor şi speciflcaţiilor tehnice indicate în Cererea ASP.

În consecinţă, „în cadrul ședinței din data de 30.05.2022 (procesul-verbal al ședinței aici), Grupul de lucru a decis adjudecarea contractului agentului economic UAB „Garsų Pasaulis” în sumă de 1.612.500,00 euro fără TVA (circa 32,9 milioane de lei n.r.), pentru procurarea blanchetelor de pașapoarte, laminat holografic securizat pentru acestea, şi a produsului program/software de personalizare a blanchetelor de paşapoarte, inclusiv servicii de mentenanță a acestuia”.

Contractul cu UAB Garsu Pasaulis prevede livrarea unui număr de 250.000 blanchete de pașapoarte, laminat holografic securizat, software, inclusiv servicii de mentenanță a acestuia pentru confecționarea și personalizarea blanchetelor de pașapoarte până la data de 30 octombrie 2022.

Totodată, ASP și-a rezervat dreptul de a încheia un acord suplimentar pentru majorarea valorii inițiale a contractului cu 30%, în cazul în care va avea nevoie de o cantitate suplimentară de blanchete de pașapoarte sau laminat holografic securizat.

Această necesitate ar putea surveni în cazul în care Polska Wyrtvornia Papierow Wartosciowych nu-și va putea onora obligațiile de livrare conform condițiilor contractului din 13 mai 2022, semnat după licitaţia organizată de ASP.

Olga Diaconu, coordonator la AGER susţine că termenul stabilit pentru ultima livrare de 100 000 de blanchete ridică semne de întrebare, în contextul în care tot în luna octombrie ar urma să fie livrate primele blanchete cu laminat holografic securizat în cadrul contractului semnat cu Polska Wyrtvornia Papierow Wartosciowych.

De notat că firma UAB Garsų Pasaulis, din Lituania, a câştigat în 2014 în condiţii suspecte un contract de 110 milioane lei, pentru producerea şi livrarea în Moldova a peste 1,5 milioane de carnete de pașapoarte.

Ea s-a aflat în anii 2016-2019 împreună cu proprietarii săi în centrul unui scandal internațional.

Totodată, TV8 a scris că Garsų Pasaulis este vizată într-un dosar penal, inițiat în privința factorilor de decizie din cadrul ASP pentru fraudarea licitațiilor publice.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.