Acasă Istorii din spatele culisei Numele lui Grigore Caramalac nu a mai apărut pe pagina Interpolului

Numele lui Grigore Caramalac nu a mai apărut pe pagina Interpolului

0

Au trecut aproape trei săptămâni, dar numele lui Grigore Caramalac, poreclit în lumea interlopă „Bulgarul”, așa și nu a mai apărut pe site-ul Interpol. Cei de la oficiul Interpol-Moldova ne asigură că ”Bulgaru” oricum este cautat la nivel internațional. Șeful Centrului cooperare polițienească internațională, Viorel Țentiu, a precizat astăzi, pentru Jurnal, că este vorba despre o procedură de lungă durată, iar numele interlopului Caramalac nu a apărut pe site, deoarece ar exista anumite probleme, în legătură cu pandemia, la sediul central al Interpol din Lyon.

VIOREL ȚENTIU, șeful Centrului cooperare polițienească internațională: „El va fi pe pagina publică, însă, această procedură durează. Mai mult ca atât, conform regulilor de procesare a informațiilor, bănuiesc că sunt mai multe solicitări, nu numai din partea Republicii Moldova. Dacă deschideți încă o dată site-ul, veți vedea că pentru căutare și extrădare sunt peste șapte mii de persoane. Este un număr destul de mic pentru 194 de state membre. Fiecare solicitare este examinată minuțios în conformitate cu prevederile regulilor de procesare și conform constituției Interpol.”

Țentiu ne-a spus că Grigore Caramalac a fost scos de pe site-ul Interpolului, deoarece o cauză penală din 2001, în care era inculpat, a fost clasată.

VIOREL ȚENTIU, șeful Centrului cooperare polițienească internațională: „Nu poți să ții o persoană pe un site public în baza unei cauze penale sau a unui dosar neexistent. Respectiv, baza a fost completată cu alte două mandate de arest în baza altor cauze penale din 2016-2017 și evident că noi am venit cu mai multe solicitări în acest sens.”

Acum două săptămâni, Jurnal TV a prezentat în exclusivitate un document din care reieșea că Grigore Caramalac, alias Bulgaru, ar putea fi scos de sub urmărire internațională și că o solicitare în acest sens a fost adresată Ministerului de Interne de către avocatul lui Caramalac, Alexei Frunze. În baza acestei cereri, Biroul Interpol de la Chișinău a transmis solicitarea către mai multe instituții, între care și Inspectoratul de Poliție Centru. Toate, după ce una dintre cauzele penale pe numele lui Caramalac a fost clasată pe 11 septembrie 2020. Grigore Caramalac a fost dat în căutare prin Interpol în 1998, fiind acuzat de estorcare de bani, banditism, tâlhării și furturi în proporții deosebit de mari. Pe parcursul a mai bine de zece ani, de când a fost anunțat în căutare generală, ”Bulgaru” a fost reținut în repetate rânduri, în Rusia și Ucraina, dar de fiecare dată reușea să scape de arest. Fiind căutat prin Interpol, el a reușit să participe la mai multe acțiuni publice, iar fostul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, i-a acordat, în august 2008, cetățenie rusă. În 2014, cauza penală a ajuns ilegal din Republica Moldova în Rusia, iar instanțele de acolo l-au achitat.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.