Acasă Social Noi reguli de vânătoare a mistreților, impuse de ministerul Agriculturii

Noi reguli de vânătoare a mistreților, impuse de ministerul Agriculturii

0

Autoritățile de la Chișinău identifică noi modalități de dezvoltare a biosecurităţii în fermele de animale şi de modificare a reglementărilor legate de vânătoarea de mistreți, pentru a ţine pesta porcină (PPA) departe de ferme şi de gospodăriile cetățenilor.

Acesta subiect a fost discutat în cadrul unei întâlniri cu participarea reprezentanţilor Agenţiei naţionale pentru siguranţa alimentelor, ministerului mediului, Agenţiei Moldsilva şi Inspectoratului general pentru situaţii de urgenţă al MAI

Motivul întrunirii a fost descoperirea a două noi focare de pestă porcină africană în Moldova săptămâna trecută, la o fermă de porci din raionul Ungheni şi în două gospodării din raionul Cahul.

Prin urmare, secretarul de stat al ministerului Agriculturii, Iurie Scrpnic, a menţionat că „răspândirea PPA are loc din cauza neglijenţei umane şi a reiterat importanţa unei comunicări eficiente între instituţiile responsabile de siguranţa alimentară şi mediul de afaceri, pentru a evita efectele grave asupra securităţii alimentare şi a economiei naţionale”. 

Reprezentanții ANSA au avertizat fermierii să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate, întrucât acestea ar putea fi contaminate de către mistreţi cu virusul PPA.

Totodată, cetăţenii sunt rugaţi să nu procure animale fără certificate sanitar-veterinare şi produse alimentare din locuri neautorizate.

Deţinătorii de porcine sunt rugaţi să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranţa alimentelor, medicii veterinari sau autorităţile publice locale, în cazul îmbolnăvirii şi pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreţi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.