Acasă Istorii din spatele culisei Noi detalii despre cei 1,5 mln de EURO, la Leușeni. Cui aparține...

Noi detalii despre cei 1,5 mln de EURO, la Leușeni. Cui aparține TIR-ul și ai cui ar fi banii

0

Au apărut noi detalii despre impresionanta captură de peste un million și jumătate de euro, depistată de vameși ieri,18 aprilie, în habitaclul unui TIR, la vama Leușeni. Potrivit surselor Deschide.MD, banii ar fi provenit din contrabanda cu țigări și ar aparține unui cunoscut interlop din Băcioi.

În dimineața zilei de ieri, în jurul orei 10:30, la intrarea în punctul vamal Leușeni, a intrat un TIR de marca Mercedes Actros, înregistrat în R.Moldova cu numerele DES 991, la volanul căruia se afla V. Gurschi, un șofer în vârstă de 36 de ani. 

Conform procedurilor, TIR-ul a fost supus verificărilor, iar în timpul controlului de rigoare, pur întâmplător, vameșii au depistat în cabina șoferului, mai exact în dormitor, mai multe pachete și cutii cu bancnote de 20 și 50 de euro.

Fiind numărate toate bancnotele s-a stabilit că suma ar fi aproximativ 1.590.660 de euro, iar despre acest caz imediat au fost sesizate toate organele abilitate, inclusiv procurorii PCCOCS. Surse apropiate anchetei ne-au comunicat că TIR-ul aparține companiei de transport internațional de mărfuri Disofi-Trans SRL.

Pe pagina de Facebook a companiei am identificat o fotografie în care apare TIR-ul în care a fost depistată suma impresionantă de bani. Mai mult ca atât, într-o discuție telefonică cu reporterul Deschide.MD, directorul Disofi-Trans SRL, Dina Rusu, a confirmat faptul că V. Gurschi este angajat, dar și că TIR-ul aparține companiei pe care o conduce.

Însă când a fost întrebată despre incidentul de ieri de la vama Leușeni, Rusu ne-a spus că nu ne poate oferi mai multe detalii și nici nu cunoaște ai cui au fost banii, iar ulterior a întrerupt brusc apelul telefonic.

De altă parte, sursele Deschide.MD, apropiate anchetei, susțin că banii ar fi provenit din contrabanda cu țigări, iar beneficiarul lor este unul dintre frații Tătăroi.

Este vorba despre Vladimir Mardar, cunoscut în lumea interlopă ca „Vova” sau „Tataroi” (inițial numele său de familie era „Tataroi” însă, din cauza problemelor cu legea, și-a schimbat numele de familie în „Mardar”). Acesta este un cunoscut interlop și contrabandist de țigări din Băcioi, care este anunțat în căutare internațională atât de autoritățile din România, cât și cele din Ucraina (sursele noastre mai susțin că Vladimri Mardar ar mai deține și cetățenia ucraineană, doar că sub o altă identitate, iar ucrainenii l-au anunțat în căutare pentru trafic de droguri).

În perioada 2009-2014, Mardar a fost judecat pentru contrabandă, fiind învinuit de procurorii din R. Moldova și cei din România că a pus la cale o schema de contrabandă cu țigări peste Prut. Mardar ar fi fost implicat în cel puțin două cazuri cu livrarea a patru TIR-uri cu țigări, pe parcursul anului 2008, în valoare de 4,5 milioane de lei. Tot atunci a fost arestat șeful vămii de la Albița pentru facilitarea contrabandei cu țigări, iar Mardar a fost anunțat în căutare itnernațională de către autoritățile de la București.

Pentru că legislația moldovenească nu permite extrădarea propriilor cetățeni, procurorii moldoveni au preluat de la colegii din România dosarul în care era învinuit Mardar. În 2014, acesta a fost achitat definitiv de către Curtea Supremă de Justiție. Judecătorii moldoveni au respins mai multe probe aduse de acuzatori și au decis că infracțiunea nu a fost comisă de Mardar. Printre martorii apărării a figurat Constantin Țuțu, dar și fratele său, Alexandru Tătăroi. 

Numele Vladimir Mardar apare și într-o investigație realizată de RISE Moldova, în care jurnaliștii de investigație îl leagă de numele fostului deputat PDM, Constantin Țuțu, care vara trecută a fost anunțat în căutare internațională de autoritățile de la Chișinău în baza unui mandat de arest, iar recent acesta s-a predat organelor de drept și a fost pus sub control judiciar. 

Constantin Țuțu, Vova Mardar și fratele său, Alexandru Tătăroi, sunt consăteni, originari din Băcioi, iar ultimul a fost coleg de clasă cu deputatul PDM.

Totodată, este de menționat că în anul 2017, ex-deputatul PDM, a procurat de la Vladimir Mardar un teren pentru construcții, cu suprafața de 7 ari. Ultimul a înregistrat proprietatea doar cu trei zile înainte de a o vinde lui Constantin Țuțu.

Sursele Deschide.MD susțin că, după fuga lui Constantin Țuțu din R. Moldova, ralațiile dintre cei doi s-au răcit, iar Vladimir Mardar s-ar fi orientat în ultima perioadă spre o „colaborare” cu deputatul PDM Vladimir Andronache. Același Mardar, ar avea relații strânse și cu ex-polițistul Ion Varvariuc, unul dintre oamenii interlopului Grigore Karamalak, alias „Bulgaru”.

Am încercat să obținem o confirmare a faptului că beneficiarul banilor ar fi Vladimri Mardar, dar și mai multe detalii despre acest caz, de la Alexandru Stoianoglo, procurorul General, însă acesta nu a răspuns la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD, iar Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, ne-a sugerat să obținem un răspuns de la reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Solicitat telefonic, Ion Caracuian, șeful PCCOCS, nu ne-a putut spune dacă șoferul TIR-ului a fost reținut, unde au fost depozitați banii, cui aparține acel peste un milion jumătate de euro, menționând că nu ne poate oferi mai multe detalii despre acest caz decât ceea ce au oferit reprezentanții Serviciului Vamal. 

„Mai multe detalii despre acest caz vom face publice mâine, în a doua jumătate a zilei”, a precizat Caracuian.

Amintim că după ce a fost făcută publică informația despre impresionanta captură de la Vama Leușeni, Serviciul Vamal a venit cu un comunicat prin care a informat că:

„Angajații Serviciului Vamal au depistat pachete pline cu valută străină nedeclarată. Cazul a fost înregistrat astăzi, la postul vamal Leușeni, pe sensul de intrare în țară, în jurul orei 11:00. Cazul este investigat în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Vom reveni cu informații.”

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.