Acasă Diverse NASA: O mostră de rocă marţiană va fi adusă pe Pământ

NASA: O mostră de rocă marţiană va fi adusă pe Pământ

0

Roverul Perseverance a început să colecteze mostre marţiene care ar putea fi aduse pe Terra pentru a răspunde la întrebarea dacă există viaţă pe Marte.

Prin studierea mostrelor de rocă marţiană s-ar putea rezolva un mister îndelungat: „există sau a existat viaţă pe Marte?”

Tubul cu eşantioane de mărimea unui deget a fost ejectat din robot şi a fost fotografiat ulterior pentru a se asigura că a căzut corect pe sol, transmite SafeNews.md cu referire la mediafax.ro.

Misiunea de prelevare a mostrelor de roci marţiene sse va încheia în anul 2028, când Perseverance va transporta eşantioanele către un viitor modul de decolare, care le va lansa apoi pe orbită pentru a fi preluate de un orbiter ESA în vederea întoarcerii pe Pământ. 

Agenţiile spaţiale americană şi europeană au planificat să aducă printr-un cargo eşantioanele cu mostrele pe Terra în 2030 pentru a le studia în laboratoare. 

De teama riscului că roverul s-ar putea defecta cu mostrele rămase înăuntru, oamenii de ştiinţă au fost deteminaţi să aplice un plan de rezervă – depozitarea unui tub pe solul marţian în locul cunoscut drept Three Forks din craterul Jezero.

Primul tub de probă care a fost depozitat este o rocă vulcanică sau magmatică numită „Malaez”. Vor urma alte trei exemple de acest tip de rocă. Chimia lor i-ar ajuta pe cercetători să studieze craterul Jezero şi istoria geologică mai largă a planetei. 

În luna ianuarie, Perseverance îşi va finaliza misiunea principală în Jezero. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.