Roverul Perseverance a început să colecteze mostre marţiene care ar putea fi aduse pe Terra pentru a răspunde la întrebarea dacă există viaţă pe Marte.
Prin studierea mostrelor de rocă marţiană s-ar putea rezolva un mister îndelungat: „există sau a existat viaţă pe Marte?”
Tubul cu eşantioane de mărimea unui deget a fost ejectat din robot şi a fost fotografiat ulterior pentru a se asigura că a căzut corect pe sol, transmite SafeNews.md cu referire la mediafax.ro.
Misiunea de prelevare a mostrelor de roci marţiene sse va încheia în anul 2028, când Perseverance va transporta eşantioanele către un viitor modul de decolare, care le va lansa apoi pe orbită pentru a fi preluate de un orbiter ESA în vederea întoarcerii pe Pământ.
Agenţiile spaţiale americană şi europeană au planificat să aducă printr-un cargo eşantioanele cu mostrele pe Terra în 2030 pentru a le studia în laboratoare.
De teama riscului că roverul s-ar putea defecta cu mostrele rămase înăuntru, oamenii de ştiinţă au fost deteminaţi să aplice un plan de rezervă – depozitarea unui tub pe solul marţian în locul cunoscut drept Three Forks din craterul Jezero.
Primul tub de probă care a fost depozitat este o rocă vulcanică sau magmatică numită „Malaez”. Vor urma alte trei exemple de acest tip de rocă. Chimia lor i-ar ajuta pe cercetători să studieze craterul Jezero şi istoria geologică mai largă a planetei.
În luna ianuarie, Perseverance îşi va finaliza misiunea principală în Jezero.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.