Acasă Politic Muravschi: Guvernul acționează ilegal privind auditul la Moldovagaz

Muravschi: Guvernul acționează ilegal privind auditul la Moldovagaz

0

Guvernul acţionează ilegal şi compania Moldovagaz va avea dreptul pur şi simplu să nu-i lase pe auditori să intre pe teritoriul său şi să nu furnizeze documentaţia.

Această opinie a fost exprimată pe reţelele de socializare de fostul viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Alexandr Muravschi.

Potrivit Infotag, acesta face trimitere la Legea societăţilor pe acţiuni, potrivit căreia „acţionarii care deţin cel puţin 10% din acţiuni au dreptul de a cere verificări extraordinare ale activităţilor financiare şi economice ale companiei”.

„Anume a cere, dar nu a organiza. Organizarea întregului proces este încredinţată organelor de conducere ale SA. Iar costurile unui asemenea audit, conform Legii, sunt suportate de acţionarii care l-au cerut”, a scris expertul.

Prin urmare, Guvernul, după ce a decis să efectueze un audit fără acordul Consiliului de Supraveghere al „Moldovagaz”, potrivit lui Muravschi, „acţionează ilegal”.

„SA „Moldovagaz” este de neatins?” Nu. Ca orice agent economic al Republicii Moldova, aceasta poate fi supusă unor controale, inclusiv inopinate, de către organele fiscale, diverse tipuri de controale (antiincendiar, sanitar etc.).
Dar totul trebuie realizat în conformitate cu legea care defineşte în mod clar drepturile şi atribuţiile statului şi ale SA. În acest caz, Guvernul încalcă grav Legea cu privire la SA.
Apropo, atât Guvernul, cât şi Parlamentul au comis o şi mai gravă încălcare atunci când au solicitat Curţii de Conturi să auditeze Moldovagaz, încălcând astfel Constituţia Republicii Moldova”, consideră Muravschi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.