Acasă Social Moldsilva planifică comasarea Sil-Răzeni: Un deputat vine cu solicitări

Moldsilva planifică comasarea Sil-Răzeni: Un deputat vine cu solicitări

0

Întreprinderea Silvo-Cinegetică Sil-Răzeni ar urma să fie comasată și lichidată. Anunțul a fost făcut ieri, 24 noiembrie, de către deputatul PAS, Petru Frunze, care a avut o întrevedere cu noul director al Întreprinderii de Stat, Vadim Stîngaci.

Deputatul i-a solicitat să nu admită o asemenea reorganizare în cadrul instituției, iar ocolul silvic Răzeni – unicul în raza raionului Ialoveni – să fie păstrat, cu întoarcerea terenurilor împădurite întreprinderii, de care a fost deposedată încă pe timpul guvernării comuniste.

„Astăzi am avut o discuție cu șeful Agenției de Stat „Moldsilva”. Am solicitat să fie efectuată o evaluare la situația prin care au fost transmise mai multe păduri din raionul Ialoveni către întreprinderi silvice din alte raioane. La reorganizarea activității Agenției de Stat „Moldsilva” am solicitat să se țină cont că întreprinderea silvică Răzeni nu trebuie să fie comasată cu alte întreprinderi silvice. Locuitorii raionului Ialoveni au dreptul să beneficieze de serviciile întreprinderii respective”, a anunțat Frunze.

Totodată, l-a îndemnat pe noul director al Moldsilva să implementeze sisteme digitalizate în procesul de achiziționare a lemnului de către persoanele atât fizice, cât și juridice.

„Am propus să fie examinată posibilitatea de-a fi eliberată factura fiscală privind procurarea lemnului în mod digital, iar plata pentru procurarea lemnului să fie efectuată la oficiul poștal din localități sau prin intermediul sistemului electronic de transfer. În prezent persoana fizică achită banii pădurarului, pădurarul merge la sediul întreprinderii silvice, achită banii pe contul întreprinderii, primește factura fiscală și se întoarce în localitate la o distanță de zeci de kilometri pentru a efectua încărcarea lemnului. Timp și bani pierduți fără sens. Acest lucru se poate de făcut electronic, de acasă, în câteva minute”, a explicat deputatul PAS.

În cadrul întrevederii, Petru Frunze, a solicitat să fie identificate soluții pentru a permite Primăriilor să înceapă efectuarea lucrărilor de regenerare în pădure, pentru a oferi lemne de foc persoanelor vârstnice.

La fel, parlamentarul a solicitat să fie făcută o evaluare a situației privind defrișarea pădurilor, iar întreprinderilor silvice, care au în stoc masă lemnoasă suficientă, să le fie reduse suprafețele de tăiere.

Precizăm că, în ultimii câțiva ani, tot mai mulți activiști civici, lideri de partide și experți în domeniul protecției mediului au scos la iveală scheme bine puse la punct prin tăierea în masă a pădurilor, inclusiv din copaci din rezervațiile naturale și unicul parc național, care prin lege sunt protejate, iar intervenția factorului uman prin defrișare este interzisă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.