Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care retrage cetățenia Republicii Moldova pentru cinci bărbați care s-au înrolat voluntar într-o unitate militară rusă dislocată ilegal pe teritoriul țării, Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană.
Potrivit Președinției, procedura de retragere a cetățeniei a fost inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP), în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), scrie zonadesecuritate.md.
„Conform verificărilor efectuate de SIS, cele cinci persoane s-au înrolat voluntar în forțele armate ale unui stat străin, mai exact, într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova,” a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov.
Cine sunt persoanele cărora le-a fost retrasă cetățenia
Lista publicată include următoarele nume: Eduard Mocusei, Nicolai Ovsov, Alexandr Prihodcenco, Andrei Sablicov, Denis Ștefanov.
Publicația Zona de securitate a reușit să-i identifice pe trei dintre aceștia.
Eduard Mocusei, născut în 1974, declară pe rețelele sociale că locuiește în Dubăsari. Pe profilul său apar fotografii realizate la Tiraspol și Molovata Nouă. Într-una dintre imagini apare steagul Federației Ruse și mesajul „Îi susținem pe ai noștri”.

Nicolai Ovsov figurează într-un material publicat de portalul Novosti Pridnestrovia în 2018, unde apare drept antrenor la clubul sportiv „Krasnaya Zvezda”, activând chiar în incinta bazei GOTR de la Tiraspol.

Denis Ștefanov a fost identificat pe o rețea socială rusească, unde își indică drept loc de reședință orașul Tighina (Bender).

Ce este GOTR
Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) este urmașa fostei Armate a 14-a sovietice, menținută ilegal pe teritoriul Republicii Moldova după destrămarea URSS. Contingentul este dislocat în prezent în două puncte din regiunea transnistreană: baza militară din Tiraspol și depozitul de armament de la Cobasna.
Se estimează că GOTR numără aproximativ 1700 de militari, majoritatea fiind localnici din regiune, cu pașaport rus, recrutați după 2014, anul în care Ucraina a interzis tranzitul militar rusesc pe teritoriul său.
Republica Moldova solicită constant, în toate forumurile internaționale, inclusiv OSCE și ONU, retragerea completă și necondiționată a acestor trupe.
Implicarea GOTR în conflictul armat din 1992Armata a 14-a a Uniunii Sovietice, precursoarea GOTR, a fost implicată activ în războiul de pe Nistru din 1992, susținând militar regimul separatist de la Tiraspol împotriva forțelor constituționale moldovenești. Generalul rus Aleksandr Lebed a recunoscut public pierderile suferite de trupele ruse în acel conflict, contrazicând poziția oficială a Moscovei, care neagă implicarea directă.
Conform Convenției de încetare a focului semnate în iulie 1992 între Republica Moldova și Federația Rusă, trupele ruse trebuiau să-și mențină neutralitatea și să se retragă de pe teritoriul Republicii Moldova. Cu toate acestea, Moscova a menținut prezența militară, a redenumit unitățile și le-a susținut în continuare logistic și politic.
Pe lângă GOTR, Federația Rusă mai menține și un contingent în cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, înființate în urma acordului din 1992, o prezență considerată de autoritățile de la Chișinău ca fiind dezechilibrată și lipsită de imparțialitate
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.