Acasă Economic Moldova va cumpăra curent de la Cuciurgan, cu 6 dolari mai scump...

Moldova va cumpăra curent de la Cuciurgan, cu 6 dolari mai scump decât acum

0

Energia electrică pentru luna următoare va fi procurată de Energocom de la Cuciurgan, în baza unei înțelegeri directe, în afara licitației organizate de Guvern.

„Participanții la licitație au oferit un preț prea scump”, a explicat prim-ministra Natalia Gavrilița.

„Cea mai ieftină ofertă a fost de 96,5 de dolari per mWh. Asta ar însemna o creștere semnificativă. A fost găsită o soluție temporară, Energocom va contracta direct cu Centrala de la Cuciurgan”, a explicat prim-ministra.

Pentru luna următare prețul de achiziție va fi cu 6 dolari mai scump, adică de 59,5 de dolari per mWh. Acesta însă nu se va reflecta și asupra facturilor achitate de oameni. „Tariful nu va fi majorat”, a declarat prim-ministra.

Actualul contract cu Centrala de la Cuciurgan expiră la data de 1 mai.

Guvernul a anunțat o nouă licitație pentru a procura curent electric, la data de 14 aprilie. SA „Energocom” urma să achiziționeze necesarul de energie electrică în urma organizării unei licitații, până la data de 22 aprilie, termenul fiind extins.

Licitația pentru stabilirea furnizorului de energie electrică engros a fost extins până la data de 28 aprilie. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, a declarat anterior că licitația pe procurarea energiei electrice va fi de fapt anulată. „Așa cum am scris anterior, a fost o tentativă de schemă, periculoasă pentru securitatea energetică a Republicii Moldova”, declară Slusari.

Șefa statului, Maia Sandu, susține că situația energetică este „cea mai proastă” pentru Republica Moldova, iar ofertele din cadrul licitației pentru procurarea energiei electrice „nu sunt bune, sunt scumpe toate”. Potrivit președintei, Guvernul a discutat și cu companiile din Ucraina, dar acestea oferă un preț de două ori mai mare față de care este acum.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.