După ce a fost detașat în ajunul alegerilor prezidențiale, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, instituție care a asigurat respectarea ordinii publice, securitatea secțiilor de votare și a buletinelor de vot din mai multe localități din stânga Nistrului în cadrul scrutinului prezidențial din noiembrie, curent, colonelul Ion Pricop a revenit după mai puțin de patru luni în funcția de șef al Securității Interne din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat(SPPS), instituție subordonată președintelui R. Moldova. Informația obținută de ZdG ne-a fost confirmată și de șeful SPPS, Iaroslav Martin.
În octombrie 2020, ZdG a constatat că, în septembrie, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile prezidențiale, colonelul Ion Pricop, care deținea funcția de șef al Securității Interne în cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), a fost detașat, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de șef al IP Dubăsari. Dumitru Șișcanu, cel care fusese numit în funcția de șef al IP Dubăsari în iulie 2020, a refuzat să ne spună motivele din care nu mai deținea această funcție.
Detașarea nu a fost făcută publică și urma să fie valabilă timp de șase luni.
Contactat de ZdG, șeful SPPS, Iaroslav Martin, ne-a confimat informația precum că Ion Pricop a revenit în funcția de șef al Securității Interne din cadrul SPPS.
Reprezentanții Inspectoratului General de Poliție (IGP) ne-au comunicat că termenul detașării urma să expire la data de 22 decembrie curent. Aceștia ne-au mai spus că SPPS a cerut revenirea lui Pricop la instituție.
„Cu referire la încetarea detașării domnului Ion Pricop, la funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari al Inspectoratului General al Poliției, comunicăm următoarele:
În corespundere cu prevederile cadrului normativ (Legea nr.288/2016, art.34; Legea nr.14/2008, art.21; Codul muncii, art.71), detașarea domnului Pricop Ion s-a stabilit pentru o perioadă determinată reieșind din două aspecte:
1. Perioada determinată pentru care funcția era vacantă;
2. Condițiile impuse de legislația muncii. Chiar dacă termenul detașării urma să expire la data de 22 decembrie curent, SPPS ca instituție emitentă a actului administrativ, care asigură detașarea era/este în drept de a dispune încetarea detașării, cu rechemarea la locul de muncă de bază a persoanei detașate, acțiune care de fapt și s-a realizat.
Conducerea Inspectoratului General al Poliției s-a arătat deschisă în vederea continuării raporturilor de serviciu cu ultimul, propunându-i revenirea într-o funcție polițienească.”
La Inspectoratul de la Dubăsari însă urmează să revină la conducere fostul șef, Dumitru Șișcanu, cel care fusese înlocuit de Pricop. În septembrie șeful IGP spunea că a decis înlocuirea acestuia și numirea în funcție a lui Ion Pricop în urma unei analize efectuate la mai multe foste comisariate, inclusiv la Dubăsari unde „se impunea necesitatea urgentă de a ameliora climatul moral-psihologic, consolidarea efectivului, ridicarea profesionismului angajaților” și că „la identificarea conducătorului pentru IP Dubăsari era necesar a lua în calcul faptul că această subdiviziune se află în zona de securitate, iar pentru a deține această poziție sunt inerente unele cunoștințe și abilități specifice”.
Continuarea o găsiti pe zdg.md.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.