Acasă Extern Ministrul de Externe de la Kiev: Ucraina nu va repeta greșelile Moldovei

Ministrul de Externe de la Kiev: Ucraina nu va repeta greșelile Moldovei

0

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a spus că, la soluţionarea conflictului din Donbas, Ucraina nu va repeta greşelile pe care Moldova le-a făcut în reglementarea problemei transnistrene. El a menţionat acest lucru în articolul său pentru Foreign Affairs.

În special, Kuleba a exclus posibilitatea unor „concesiuni unilaterale către Moscova”.

„De exemplu, Moscova cere de multă vreme Kievului un dialog direct cu Doneţk şi Lugansk, două regiuni ocupate de ruşi din estul Ucrainei. 

Ucraina a respins întotdeauna această cerere din motive evidente: Rusia este parte la conflict şi nu-i vom permite să se poziţioneze ca mediator”, a spus Kuleba.

El a subliniat că „experienţa istorică arată că cererea de negocieri directe cu autorităţile ocupante ar satisface puţin probabil Rusia”. 

El a amintit că, „după escaladarea conflictului armat din regiunea transnistreană a Moldovei în 1992, Moscova i-a cerut Chişinăului să poarte un dialog direct cu Tiraspolul, cu participarea sa în rol de mediator”.

„Moldova a acceptat şi a început un dialog direct cu marionetele Rusiei, în speranţa că acest pas va ajuta la rezolvarea conflictului şi la restabilirea integrităţii teritoriale. 

În 1994, Moldova a făcut încă o încercare de a promova o reglementare, proclamând oficial că nu va face parte din blocuri militare şi renunţând la mişcarea către aderarea la NATO. 

Care a fost rezultatul acestor concesii? Trei decenii de conflict „îngheţat” şi nicio reglementare. Armata şi armamentul rusesc încă rămân în regiunea transnistreană a Moldovei”, a amintit Kuleba.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.