Acasă Social Ministru: Avem bani destui pentru imunizarea a 70% din populația țării

Ministru: Avem bani destui pentru imunizarea a 70% din populația țării

0

„Avem suficienţi bani pentru a cumpăra vaccinuri şi a imuniza 70 la sută din populaţia ţării.” Declaraţia aparţine ministrului interimar al Sănătăţii, Tatiana Zatîc şi a fost făcută azi, în Parlament. Până acum însă, autorităţile n-au cumpărat nici o doză de vaccin, iar campania de imunizare se face din donaţii, transmite SafeNews.md cu referire la canal2.md.

 „Există mijloace financiare suficiente pentru procurarea vaccinului. Şi avem mijloace suficiente. Avem posibilitatea de a procura toată cantitatea necesară atât la preţ preferenţial prin platforma COVAX, cât şi la preţ de achiziţie publică. 

Pentru a acoperi necesităţile populaţiei şi a atinge acel obiectiv de 70%.”

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, este vorba de peste un miliard de lei.  Cei mai mulţi bani, aproape 527 de milioane de lei, ar putea fi oferiţi de Banca Mondială.

Autorităţile negociază acum contractarea unui credit. Alte 212 milioane de lei au fost împrumutate în cadrul proiectului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

55 de milioane sunt de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină, iar Guvernul poate contribui cu aproximativ 280 de milioane de lei din Fondul de rezervă şi din Fondul de intervenţie.

„Când vine vorba de sănătatea şi viaţa oamenilor, chiar nu ar trebui să fie loc de politizare. Cu toţii am aşteptat cu sufletul la gură să apară vaccinul în ţară. Unii încearcă acum să saboteze şi să submineze procesul, punând în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor.”

Între timp, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a precizat că este dreptul fiecărui cetăţean de a decide dacă se imunizează şi cu ce fel de ser.

„Fac şi eu un apel către toţi deputaţii în primul rând, şi către toţi politicienii din ţară. Haideţi să nu facem abuz, să nu facem politică pe sănătatea cetăţenilor.

Vaccinarea este benevolă. Fiecare cetăţean trebuie să-şi aleagă cu care vaccin să se vaccineze. În primul rând să fie protejaţi cei din prima linie.”

Iar preşedintele ţării, Maia Sandu, îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze, în condiţiile în care, potrivit datelor oficiale, la fiecare oră moare câte o persoană.

„Să luăm lucrurile în serios și să nu lăsăm ca eforturile medicilor, eforturile de protecție și procesul de vaccinare să fie în zadar. Vaccinaţi-vă când vine rândul vostru. Vaccinul salvează vieţi.”

Campania de vaccinare în ţara noastră a început în data de 2 martie, cu doze de ser AstraZeneca din lotul donat de autorităţile de la Bucureşti.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, până în prezent, ţara noastră a autorizat doar trei vaccinuri, Pfizer, AstraZeneca şi Sputnik V.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.