Acasă Economic Ministerul Finanțelor a plasat la licitație titluri de stat în valoare de...

Ministerul Finanțelor a plasat la licitație titluri de stat în valoare de milioane de lei

0

Ministerul Finanţelor al Moldovei a organizat marţi ultima licitaţie din 2022, plasând în cadrul acesteia titluri de stat (TS) în valoare de 911,70 milioane lei (47 milioane dolari), deşi oferta iniţială de valori mobiliare a fost de doar 700 milioane lei.

După cum a declarat un participant la licitaţie, volumul plasamentelor a depăşit ultima ofertă a emitentului de valori mobiliare din anul curent cu peste 211 milioane lei, transmite SafeNews.md cu referire la Infotag.

Participanţii profesionişti ai pieţei, a căror părere a fost solicitată de corespondentul agenţiei, spun că ministerul a profitat din plin de reducerea ratei de bază de către Banca naţională de la 21,5% la 20%, precum şi de reducerea treptată a rezervelor obligatorii pentru bănci în moneda naţională.

Randamentul nominal mediu ponderat al unui titlu de valoare pentru trei luni a fost fixată la 18,02%, pentru un semestru – 18,73% şi pentru un an – 17,97%.

Interlocutorii notează faptul că, la situaţia de astăzi, randamentul titlurilor de valoare care vor fi răscumpărate în 91, 382 şi 365 de zile este semnificativ mai mic decât inflaţia anuală de 30%.

„Piaţa are aşteptări că până la scadenţa titlurilor de valoare randamentul acestora se va apropia de valoarea inflaţiei. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă previziunile autorităţii de reglementare, care prognozează o încetinire a inflaţiei, se vor îndeplini”, a spus brokerul uneia dintre bănci, apreciind că ministerul finanţelor beneficiază de lichiditate ridicată a pieţei, care permite reducerea randamentului titlurilor de stat.

La ultima licitaţie, ministerul a propus titluri pentru 700 de milioane de lei, în timp ce până acum oferta sa se ridica în mod tradiţional la 1,38 miliarde de lei.

În situaţia unor titluri de valoare la trei luni de 100 de milioane de lei, cererea investitorilor pentru acestea s-a ridicat la 70,5 milioane de lei, iar plasarea a fost şi mai redusă – 62 de milioane de lei.

Emitentul a propus titluri semestriale de 400 de milioane de lei, în timp ce cererea a fost de 1,37 miliarde de lei. Potrivit rezultatelor licitaţiei, ministerul a plasat aceste titluri de valoare pentru 550,2 milioane lei. Randamentul maxim al acestora a ajuns la 18,99%, iar cel minim – 18,01%.

Şi, în sfârşit, oferta de titluri anuale s-a ridicat la 200 de milioane de lei, iar cererea investitorilor – la 1,2 miliarde de lei. În urma licitaţiei, ministerul a satisfăcut cererile investitorilor pentru doar 299,5 milioane de lei. Randamentul minim a fost de 17,01%, iar cel maxim – 18,46%.

Comentând randamentul redus al titlurilor de stat în comparaţie cu licitaţiile din noiembrie şi începutul lunii decembrie (cu 1,91% la titlurile la trei luni, 3,13% la obligaţiunile semestriale şi 3,88% la cele anuale), participanţii de pe piaţă sunt nedumeriţi cum într-o asemenea situaţie băncile pot atrage depozite de la cetăţeni la o rată fixă de 23%.

„Şi, în acelaşi timp, băncile nu modifică condiţiile de creditare, eliberând bani la o rată de 13-15%. Ce urmăresc aceste bănci printr-o politică a depozitelor atât de agresivă pe piaţă?”, se întreabă ei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.