Acasă Politic Mesajul Maiei Sandu la ceremonia de depunere a Jurământului medicului

Mesajul Maiei Sandu la ceremonia de depunere a Jurământului medicului

0

Șefa statului, Maia Sandu a participat la ceremonia depunerii Jurământului medicului și farmacistului de către absolvenţii USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Astfel, președintele Moldovei a felicitat viitorii medici cu prilejul finalizării studiilor și cu începutul unei noi etape a vieții.

„Dragi absolvenți, vreau să vă întreb câți dintre dumneavoastră, în ultima perioadă, pregătindu-se pentru examene,  au dormit câte trei ore pe noapte ? Destul de mulți. Ca să știe toată lumea că nu este ușor să fii student la medicină. 

Dragi absolvenți, viitori doctori,

Felicitări cu prilejul ceremoniei frumoase de astăzi. Prezența voastră azi aici este dovada perseverenței și disciplinei voastre, a capacității voastre de muncă și a devotamentului pentru profesia aleasă, la care ați ajuns după mulți ani de învățare și de efort. Vă felicit pentru această reușită.

Profesia de medic e indispensabilă pentru orice societate. Și ea vine cu multe provocări.

Aveți înainte nopțile de gardă, în care veți căuta soluții pentru diverse urgențe medicale. Iar salvând o viață sau oferind cuiva o nouă șansă la un trai sănătos, veți merge acasă obosiți, dar cu sentimentul datoriei împlinite.

 Profesia de medic și cea de farmacist  rămân unele dintre cele mai importante în societate. Dacă veți fi medici buni, vă veți bucura de respectul și aprecierea pacienților și colegilor voștri.

 Această apreciere va veni împreună cu zilele lungi petrecute la locul de muncă, cu extenuare și cu multe lecții învățate din practica medicală proprie și cea a colegilor.

 Odată ce ați ales să deveniți medici, voi știți aceste lucruri. Vă mulțumesc că ați făcut această alegere, știind ce preț va trebui să plătiți pentru ea, dar și cât de neprețuită este salvarea vieții oamenilor.

 Apreciez profesionalismul și dăruirea tuturor medicilor din Moldova și mizez pe implicarea și energia tinerilor specialiști pe care îi văd adunați în această sală.

 Folosesc acest prilej pentru a-mi exprima aprecierea pentru personalul didactic al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, unde absolvenții de azi au învățat după programe de studiu acreditate de Federația mondială pentru educație medicală, și unde mulți dintre voi veți reveni pentru specializări și consultații, pe parcursul carierei. Profesorii care v-au predat v-au împărtășit din experiența lor și merită recunoștința și aprecierea noastră.

 Dragi absolvenți,

 Veți continua perfecționarea voastră profesională. Științele medicale  evoluează rapid și eu cred că toți din această sală cred cu tărie că știința salvează vieți. Abordarea științifică în medicină salvează vieți, iar în profesia pe care ați ales-o, învățarea nu se termină niciodată, indiferent de specialitate.

 Voi aveți datoria să convingeți oamenii că administrarea de tratament propriu, neîncrederea în știință, informarea din surse nemedicale sunt un pericol pentru sănătate și viață.

 Astăzi veți depune jurământul medicului și farmacistului – un angajament sacru și onest de a salva vieți și de a ajuta oamenii să fie sănătoși. Fie ca acest angajament să vă ghideze pe tot parcursul vieții. Să educăm oamenii că medicina e știință, iar știința salvează vieți.

 După absolvire, urmează să lucrați mulți ani în slujba și în beneficiul oamenilor. Vă invit să-i petreceți în Republica Moldova. Avem nevoie de voi aici, acasă.

 În decursul timpului, sistemul nostru de sănătate a trecut prin multe dificultăți. Însă acest sistem are un fundament puternic, iar noi îl vom întări în continuare.

 Autoritățile fac eforturi importante pentru creșterea capacității instituțiilor medicale din țara noastră de a răspunde provocărilor de sănătate ale lumii moderne.

 Ne propunem să încurajăm cetățenii să-și îngrijească mai bine sănătatea pe tot parcursul vieții, să facă profilaxia bolilor cronice și să adopte un mod de viață sănătos.

 În ultimii trei ani, Guvernul a investit circa 2,4 miliarde de lei pentru renovarea spitalelor republicane, municipale și raionale. 9 maternități din țară au fost dotate cu echipamente moderne, peste 100 de ambulanțe noi au fost procurate și repartizate în raioane, au fost aduse echipamente performante în regiuni.

 Am investit peste 400 de milioane de lei în modernizarea infrastructurii spitalelor raionale după trecerea lor în gestiunea Ministerului Sănătății.

 În 2023 am crescut în medie cu 15% salariile tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor din sistemul medical finanțat prin Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, iar a medicilor legiști cu 26%.

 Tinerii medici care vin să lucreze în regiunile rurale primesc o indemnizație la angajare în valoare de 120 de mii de lei într-o singură tranșă.

 Astfel, atragem tinerii specialiști în localități și aducem servicii bune mai aproape de oameni. Știm că în sistemul de sănătate mai sunt multe de făcut, dar am pornit pe un drum foarte ambițios și am făcut-o în ritm accelerat.

 Astăzi Moldova face eforturi mari pentru a avansa rapid pe calea aderării la Uniunea Europeană. În Moldova Europeană, fiecare cetățean va avea servicii de sănătate de calitate, iar medicii vor avea condiții bune de muncă. 

 Vă doresc – ne doresc – să trăim în curând în Moldova Europeană. Așa încât voi, viitorii doctori, dar și actualii doctori să aleagă să salveze vieți acasă, pentru că în Moldova au condiții de muncă la fel de bune ca oriunde în Europa. 

Dragi doctori,

Felicitări încă o dată pentru că ați ajuns aici. Vă urez mult succes în cariera responsabilă pe care v-ați ales-o. Veți avea provocări, veți avea nopți nedormite, dar veți avea cea mai înaltă satisfacție – o viață în slujba altor vieți.

Când mergem la un doctor vrem să știm că a învățat bine, că are experiență și că îi pasă de noi. Această încredere vă oferă o putere foarte mare.

Vă îndemn să fiți responsabili și să aveți grijă ce faceți cu această încredere și putere, după ce depuneți jurământul.

Să ne unim eforturile ca să încurajăm cetățenii să aibă grijă mai bine de sănătatea lor și să construim împreună Moldova Europeană, o țară unde oamenii pot trăi mai mult, mai bine și mai sănătos. Felicitări și mult succes!”, punctează Maia Sandu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.