„Tot mai mulți dintre noi suntem contaminați, dar asta se ține în secret”, mărturisește un medic din cadrul Centrulului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), care a apelat la Ziarul de Gardă pentru a povesti, sub protecția anonimatului, despre atitudinea autorităților față de angajații de la urgență, problemele pe care medicii le înfruntă zi de zi și care este starea de spirit pe prima linie.
Medicul spune că au fost anunțați că ar urma să fie testați, doar că nu în această săptămână, în timp ce angajații de la urgență au solicitat de ceva timp să fie testați. Anterior, drept răspuns la solicitările de a fi testați li s-ar fi spus că toți se vor îmbolnăvi, unii mai grav, alții mai puțin, dar că nimeni nu va sta în carantină.
De mai bine de o săptămână, spune medicul, angajații de la urgență primesc prânzuri calde.
„Guvernul ne dă un ceai sau o cafea, la alegere, la un local din cpaitală. De la ora 10.00 până la ora 6.00 putem trece să luăm un chec și un ceai sau o cafea. Așa am înțeles, că asta este de la Guvern”, spune medicul.
Medicul care a solicitat păstrarea anonimatului spune că echipamentul de protecție al cadrelor medicale din serviciul de urgență nu corespunde tuturor normelor de protecție în cazul pandemiei de COVID-19.
Medicul spune că numărul cadrelor medicale contaminat ar fi mult mai mare decât cel anunțat zilnic de autorități.
Medicul afirmă că de trei săptămâni nu și-a văzut copilul.
Nimeni nu știe, până la urmă, la ce fel de pacient merge să acorde asistență medicală. Medicul precizează că înainte de a ajunge la chemare, pacienții sunt sunați și întrebați despre simptome, prezența febrei, contacte cu persoane revenite de peste hotare.
Potrivit medicului, în prezent, după fiecare deplasare la un pacient suspect de COVID-19 costumele sunt dezbrăcate și aruncate, iar autosanitarele dezinfectate.
„Dar până la asta câți pacienți am dus și nu am știut, pentru că persoanele au ascuns. Ne ducem cu frica în sân”, punctează medicul.
Medicul susține că vrea ca presa să poată să adreseze întrebări ministrei despre lucrurile care se întâmplă în sistem și atunci cetățenii ar înțelege că sunt ascunse multe informații și că cei de la conducere nu sunt sinceri.
Până astăzi, 31 martie, în Republica Moldova au fost înregistrate 298 de cazuri de infecție cu COVID-19: 65 de import și 233 locale. Totodată, autoritățile anunță despre 18 cazuri de recuperare și 2 decese.
Tot ieri, șefa Direcției generale asistență socială și sănătată a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi, a anunțat că lucrătorii medicali din instituțiile medicale din Chișinău, care au atins vârsta de 63 de ani precum și persoanele cu maladii cronice, au fost trimiși în concediu.
!
Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.
Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.