Acasă Politic Marina Tauber, trimisă din nou în judecată. De ce este acuzată deputata

Marina Tauber, trimisă din nou în judecată. De ce este acuzată deputata

0

Dosarul pornit pe numele deputatei Marina Tauber, în care aceasta este acuzată de amestec în înfăptuirea justiției, a fost transmis în judecată.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Marina Tauber este acuzată de faptul că a vrut să împiedice examinarea multilaterală, deplină şi obiectivă a dosarului pornit pe numele lui Ilan Șor.

Conform materialelor cauzei, pe data de 12 aprilie 2023, Marina Tauber, folosindu-se de situația de serviciu, urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, și pronunțării unei hotărâri judecătorești ilegale, a comis amestecul în judecarea cauzei în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău.

Mai exact, deputata ar fi manifestat sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat, utilizând difuzorul de mare putere de tip megafon, amenințând completul de judecată cu blocarea procesului de judecată, prin invocarea faptului că afară așteptau 3.000 de susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată.

„Așa că o să stăm aici până în noapte dacă trebuie… acolo stau trei mii de oameni care solicită justiție corectă și au venit în susținerea lui Ilan Șor… o să blocăm toate procesele în cazul în care o să continue acest dezmăț și această presiune asupra liderului nostru… această clădire trebuie să fie blocată… aici se comit ilegalități… în calitatea mea de deputată în Parlament eu am venit să povestesc tuturor ce se petrece aici…”, spunea Tauber.

În asemenea circumstanțe, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală, ulterior calificând aceste acțiuni ca fiind îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată, împiedicarea desfășurării ședinței de judecată, periclitarea înfăptuirii actului de justiție și care urmăreau scopul intimidării judecătorilor, împiedicării exercitării atribuțiilor profesionale și ofensând onoarea și demnitatea judecătorilor.

În cazul în care va fi găsită vinovată, Marina Tauber risca o pedeapsă de până la patru ani de închisoare sau amendă în mărime de până la 47.500 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la trei ani.

Precizăm că procurorul general interimar Ion Munteanu a solicitat Parlamentului, la 14 martie, ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber, aceasta fiind vizată într-un dosar penal pentru amestec în înfăptuirea justiției. 

Potrivit lui Munteanu, pe data de 12 aprilie 2023, Tauber a dat buzna în sala de judecată în care avea loc ședința într-un dosar în care era învinuit Ilan Șor, i-a numit „corupți” pe magistrați și procurorul de caz și i-a amenințat cu blocarea procesului de judecată prin invocarea faptului că afară așteptau 3.000 de simpatizanți ai acestuia. 

Cererea a fost acceptată cu votul a 57 de deputați PAS, iar în consecință Tauber a fost lipsită de imunitate, pentru a 9-a oară, din 2019. Olesea Stamate a lipsit din plenul Legislativului în timpul votului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.