Acasă Extern Marea Britanie transferă Ucrainei încă 3 lansatoare multiple de rachete M270, care...

Marea Britanie transferă Ucrainei încă 3 lansatoare multiple de rachete M270, care au o capacitate dublă faţă de HIMARS

0

Marea Britanie va transfera Ucrainei încă trei sisteme de lansare rachete M270 MLRS, conform declaraţiei ministrului Apărării, Ben Wallace, arată NEXTA. Pe lângă echipamentele militare, vor fi transferate şi muniţii, scrie Monitorul Apărării.

M270 MLRS este asemănător cu lansatorul multiplu de rachete HIMARS, foloseşte acelaşi tip de muniţie, doar că este şenilat şi are o capacitate dublă de tragere. Este similar cu sistemul MARS II donat Ucrainei de către Germania. Germania a livrat Ucrainei trei sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), al treilea, MARS II, ajungând în Ucraina pe 1 august.

Sistemele MLRS şi HIMARS transferate Ucrainei pot lovi obiective aflate la 80 de km distanţă, fiind distruse zilnic depozite de muniţie şi combustibili, dar şi centre de comandă, sau concentrări de trupe ruseşti, conform SMG al Ucrainei.

Cele două sisteme multiple de lansare rachete, M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System) şi M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) folosesc acelaşi tip de rachete, HIMARS fiind pe o platformă pe roţi 6X6 şi putând fi transportat inclusiv cu o aeronavă C-130 Hercules, în timp ce MLRS este şenilată şi are o capacitate dublă de lansare faţă de HIMARS. MLRS are o protecţie mai mare şi o capacitatea de manevră mult superioară sistemului HIMARS.

HIMARS poate trage şase rachete dirijate de 227 mm, cu o bătaie maximă de 80 km, sau o rachetă balistică MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System) cu o rază de acţiune de 300 km.

Biden a fost foarte clar când a anunţat transferul acestor sisteme şi a precizat că Ucraina nu va primi rachete care pot fi lansate în teritoriul inamic, aşa că cel mai probabil Ucraina nu va primi rachete balistice ATACMS. Aceste rachete pot lovi oraşele mari din Rusia şi aerodromurile de unde sunt lansate atacurile aeriene asupra oraşelor ucrainene.

Chiar şi cu rachetele de 80 km bătaie, armata ucraineană are un avantaj tactic şi operativ considerabil. Aceste sisteme au bătaia dublă faţă de obuzierul M777 de 155 mm, dar şi faţă de majoritatea sistemelor artileriei ruse. Un alt atu este faptul că rachetele sunt ghidate. Până acum, Ucraina a primit 16 lansatoare HIMARS şi un număr necunoscut de MLRS.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.