Acasă Social MĂR cere susținerea HoReCa, în contextul scumpirii gazului: Se așteaptă majorări de...

MĂR cere susținerea HoReCa, în contextul scumpirii gazului: Se așteaptă majorări de 30% la prețurile din meniuri

0

Asociația Națională a restaurantelor și a localurilor de agrement MĂR atenționează că în contextul creșterii semnificative a prețurilor la gaze, dar și a faptului că Guvernul nu a luat în calcul măsuri de compensare pentru agenții economici, sectorul HoReCa se va lovi de o nouă criză. Într-un comunicat de presă, reprezentanții asociației spun că cheltuielile pentru serviciile comunale se vor reflecta în prețul produselor, care se așteaptă să crească cu 30 la sută și cer autorităților să revizuiască decizia de a subvenționa agenții economici în sezonul rece.

„În prezent, în urma restricțiilor aprobate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, HoReCa activează la o capacitate de 30%. Unitățile administrativ-teritoriale care au o populație mai mare, o activitate economică sporită și o centrare a unităților de alimentație publică, se află în Cod Roșu, care presupune: activitatea la 50% din capacitatea sălii de deservire, intrarea doar pe bază de certificat COVID, interzicerea evenimentelor private”, spun reprezentanții MĂR.

Aceștia menționează că majorările în lanț, care se vor produce în urma scumpirii gazului, vor crește devizul de cheltuieli ale restaurantelor. Cheltuielile pentru serviciile comunale vor crește de minim trei ori și vor ajunge să se reflecte în prețul produsului, care se așteaptă să se majoreze cu 30 la sută.

Totodată, MĂR subliniază că odată cu majorarea prețurilor în lanț, inclusiv majorarea prețurilor în restaurante, va scădea numărul consumatorilor și cecul mediu de consum și îndeamnă autoritățile să își revizuiască decizia de a nu subvenționa agenții economici.

„Teoretic, introducerea cheltuielilor în prețul bucatelor ar acoperi sumele exorbitante pe care trebuie să le compenseze fiecare local. În același timp, instituțiile de alimentație publică vor păstra aceeași capacitate de lucru, dar, vor avea mai puțini oaspeți. Cetățenii se vor orienta spre acoperirea cheltuielilor primare, în special în perioada rece a anului, precum: achitarea serviciilor comunale, hrană, îmbrăcăminte și alte necesități personale. În prezent, o persoană cheltuie pentru divertisment (inclusiv frecventarea unităților de alimentație publică) 4% din venituri. Astfel, odată cu majorarea prețurilor în lanț, inclusiv majorarea prețurilor în restaurante, va scădea numărul consumatorilor și cecul mediu de consum. În acest context, intervenția și suportul autorităților pentru un sector important al economiei este imperios necesar. Sperăm că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subvenționa agenții economici și vor susține un sector al economiei, care în urma pandemiei este la limita falimentului.”, se arată în comunicatul MĂR.

Amintim că marți, 9 noiembrie 2021, ANRE a aprobat Hotărârea cu privire la noul tarif la gazele naturale care va fi aplicat în facturi din 1 noiembrie. Astfel, noul tarif la gaz pentru consumatorii finali va crește de la 4,2 lei la 10,26 lei.

Ulterior, la 10 noiembrie, Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat pachetul de compensații propus de Guvern pentru consumatorii de gaze naturale pentru perioada rece a anului noiembrie 2021 – martie 2022, în valoare de 1,6 miliarde de lei.

Șefa Executivului a declarat, însă, că programul de compensații se refer doar la consumatorii casnici, nu și la agenții economici.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.