Acasă Economic Majorarea accizelor la țigări și alcool ar putea crește și mai mult...

Majorarea accizelor la țigări și alcool ar putea crește și mai mult contrabanda

0

Țigările și alcoolul ar putea să se scumpească urmare a modificărilor propuse la Politica bugetar-fiscală pentru anul 2023. Economistul Veaceslav Ioniță susține că acest lucru va înflori contrabanda, în condițiile în care cea mai mare parte a alcoolului contrafăcut vine din regiune stângă a Nistrului, transmite SafeNews.md cu referire la realitatea.md.

„În prezent, povara accizei în republica Moldova e de două ori mai mare ca în România or, acest lucru a și dus la comerțul ilicit. Dacă anterior se făcea contrabandă cu țigări din Republica Moldova, în prezent riscăm să avem contrabandă în interiorul țării din cauza presiunii foarte mari.

Accizele trebuie majorate conform planului, ca să nu încurajăm ceea ce avem. De exemplu, contrabanda cu produsele alcoolice din restaurante se ridică la 40%”, a explicat Veaceslav Ionință în cadrul emisiunii ”Rezoomat” de la RLIVE TV.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2023, prevede că mărimea accizului la produsele din tutun va crește cu 25%, iar cota accizei la alcoolul etilic – cu 15%. 

Guvernarea planifică să încaseze cu 60,3 milioane de lei mai mult, de pe urma scumpirii alcoolului și cu 681 mln lei mai mult, după creșterea accizei la tutun.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.