Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost distinsă cu unul dintre cele mai prestigioase premii din Germania – Premiul Theodor Heuss – într-o ceremonie desfășurată sâmbătă, 24 mai, la Stuttgart. Distincția, acordată anual celor care contribuie în mod remarcabil la promovarea valorilor democratice, recunoaște eforturile neobosite ale Maiei Sandu pentru transformarea democratică a Moldovei, transmite SafeNews.md cu referire la scrie DW.
Fundația Theodor Heuss a evidențiat „angajamentul excepțional și devotamentul personal remarcabil” al șefei statului în reformarea instituțiilor publice și în întărirea statului de drept într-un context regional marcat de instabilitate și presiuni geopolitice.
„Maia Sandu este președinta unei țări mici, dar prin curajul, perseverența și devotamentul său față de cauza libertății și democrației, ea reprezintă un exemplu demn de urmat pentru noi toți”, a declarat Gesine Schwan, reprezentanta fundației, în fața audienței formate din personalități politice și culturale germane.
În discursul său de acceptare, Maia Sandu a subliniat că democrația nu a fost un dat pentru Moldova. Deși tânără și fragilă, democrația moldovenească se consolidează cu fiecare pas înainte.
„Democrația nu a venit de la sine în Republica Moldova, ci am luptat pentru ea”. a declarat Sandu.
Premiul Theodor Heuss, instituit în 1965 în memoria primului președinte federal al Germaniei, a fost acordat de-a lungul timpului unor personalități și organizații marcante precum filosoful Jürgen Habermas, scriitorul Günter Grass, fostul președinte ceh Václav Havel sau organizația rusă pentru drepturile omului „Memorial”.
Prin această distincție, Maia Sandu se alătură unei galerii de lideri vizionari care au luptat pentru libertate, justiție și demnitate umană – o recunoaștere internațională a rolului esențial pe care îl joacă Moldova în apărarea valorilor europene într-o regiune aflată la granița lumii democratice.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.