Acasă Politic Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. Anticipatele vor avea...

Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. Anticipatele vor avea loc pe 11 iulie

0

Președintele Maia Sandu semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. Anunțul a fost făcut acum câteva minute în urmă. Astfel alegerile anticipate urmează să aibă loc pe data de 11 iulie 2021.

„Acum câteva minute am semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. Data alegerilor anticipate e 11 iulie. Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele financiare necesare organizării alegerilor anticipate”, a declarat Maia Sandu. 

Amintim că la câteva zile după învestirea președintelui Maia sandu în funcție, Ion Chicu a demisionat din funcția de premier al R. Moldova. la scurt timp Maia sandu a inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare care s-au soldat cu propunerea Nataliei Gavriliță în funcția de premier. În ziua când Legislativul examina candidatura și programul lui Gavriliță, PSRM anunța de la tribuna Parlamentului despre constituirea unei majorități parlamentare împreună cu deputații partidului Șor și cei de la „Pentru Moldova”, la ei alăturându-se foștii democrați Eugen Nichiforciuc, Vladimir Andronache dar și deputatul independent Alexandr Oleinic. Tot atunci noua majoritate o înainta pe Mariana durleșteanu la funcția de premier. 

După câteva săptămâni, Maia Sandu a inițiat noi consultări privind numirea unui candidat la funcția de premier. Tot în acea zi Mariana Durleșteanu a anunțat că își retrage candidatura de la funcția de premier așa că după consultări președintele l-a nominalizat pe liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu drept candidat la funcția de prim-ministru. Majoritatea parlamentară însă nu a fost de acord cu acest lucru și și-a anunțat propriul candidat pe Vladimir Golovatiuc, actual amabsador al R. Moldova în Federația Rusă. Cu toate acestea cele două tentative de învestirea aunui Guvern deja expirase așa că Maia Sandu s-a adresat la CCM cu solicitarea de constatare a condițiilor de dizolvare a Parlamentului.

Decizia președintelui R. Moldova a venit după ce Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțională instituirea stării de urgență pe întreg teritoriu al R.Moldova. În acest sens, președintele Maia Sandu având posibilitatea de a semna decretul privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea datei alegerilor anticipate.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.