Acasă Politic Maia Sandu a comentat lupta împotriva corupției din R.Moldova: ”Corupţia în stat...

Maia Sandu a comentat lupta împotriva corupției din R.Moldova: ”Corupţia în stat începe cu corupţia în politică. Sunt necesare schimbări în legislație”

1

”Pentru a obţine rezultate în lupta împotriva corupţiei, sunt necesare schimbări semnificative în legislaţie”. De această părere este președintele țării, Maia Sandu, afirmații în acest sens fiind făcute publice în cadrul unei emisiuni televizate, din miercuri 30 iunie.

„Lupta împotriva corupţiei rămâne cea mai importantă problemă pentru Moldova. Corupţia distruge statul din interior. Trebuie să înţelegeţi că, corupţia în stat începe cu corupţia în politică. Pentru aceasta, noi, după ce am creat partidul PAS, ne-am concentrat asupra finanţării transparente a partidului. 
La început, au adunat bani de la cetăţeni, apoi au obţinut rezultate la alegeri şi au primit finanţare de la stat. Finanţarea pentru PAS este total transparentă. Oamenii ar trebui să înţeleagă că partidele care prezintă cheltuieli insuficiente îi înşală deja, folosind bani nedeclaraţi”, a spus Sandu.

Vorbind despre necesitatea schimbării legislaţiei, ea a menţionat că este vorba despre declararea proprietăţii şi a surselor de venit.

„În primul rând, trebuie să schimbăm legislaţia în aşa fel, încât să fie imposibil să declarăm proprietatea la o valoare subestimată. Trebuie de declarat numai la valoarea reală de piaţă. Următoarea etapă constă în stabilirea unei corelaţii între cheltuielile reale şi veniturile funcţionarilor. În caz de neconformitate, este necesar să se dezvolte un mecanism de confiscare a proprietăţilor. Pentru toate acestea, este necesar să se schimbe legislaţia, este nevoie de un Parlament onest, care să înceapă acest proces”, a subliniat preşedintele.

Potrivit președintei Maia Sandu, ulterior vor fi necesare schimbări în Constituţie pentru a pune în aplicare pe deplin reforma justiţiei. Ea a subliniat că pentru a face acest lucru va insista în continuare asupra evaluării externe a judecătorilor.

„Totul trebuie făcut conform legii. Este necesară o comisie din experţi internaţionali, care să-i selecteze pe membrii comisiei din specialiştii naţionali. Iar ei vor evalua deja judecătorii. Trebuie să începem de undeva, nu mai putem suporta justiţia actuală, în care cetăţenii nu au încredere”, a spus Sandu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.