Acasă Social Mai multe întrebări la proba teoretică pentru viitorii șoferi: Explicațiile ASP și...

Mai multe întrebări la proba teoretică pentru viitorii șoferi: Explicațiile ASP și MEC

0

Majorarea numărului de întrebări în testele la proba teoretică pentru viitorii șoferi ar permite mai multor țări să recunoască permisele de conducere moldovenești. De asemenea, noile ajustări vor spori securitatea în trafic, susțin reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP).

Începând din 1 iulie 2024, în testele la proba teoretică în vederea obținerii dreptului de a conduce vehicule vor fi integrate noi întrebări, anunță ASP. Potrivit sursei, acestea se referă la siguranța rutieră, protecția antiincendiară sau comportamentul conducătorilor auto față de bicicliști, scrie moldova1.md. 

Potrivit șefului Departamentului înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto în cadrul ASP, Iacov Zavtur, situația în trafic se schimbă, apar conducători ai trotinetelor, apar bicicliști, apar niște marcaje noi în țară, reguli antiincendiare noi. De asemenea, apare directiva europeană, ce ține de permisele de conducere și alte acte normative și reguli de circulație rutieră. 

Potrivit MEC, modificările au fost făcute în urma negocierilor în plan internațional privind posibilitatea de recunoaștere a permiselor de conducere emise de Moldova. Totodată, în urma acestor modificări, ASP anticipează că noii șoferi vor fi mai bine pregătiți.

Din 1 iulie, în testele la proba teoretică în vederea obținerii dreptului de a conduce vehicule vor fi integrate 318 întrebări noi. Numărul acestora crește cu circa 30%, de la 940 la 1258. După ajustare, numărul de întrebări la care vor trebuie să răspundă viitorii șoferi va rămâne neschimbat, 24 pentru categoriile A și B, 30 de itemi pentru categoriile BE, C, D și F, iar pentru categoriile CE și DE – 36 de întrebări. În același timp, în majoritatea țărilor europene examenele teoretice conțin între 30 și 50 de întrebări, cu unele excepții. În Muntenegru sau Ungaria, viitorii șoferi trebuie să răspundă la 70 și respectiv 75 de întrebări.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, MEC nu are nicio atribuție cu cartea și nu participă la elaborarea cărților. Mai mult, elevii se pot pregăti de examen folosind varianta electronică a întrebărilor de pe pagina web oficială a MEC-ului, iar răspunsurile le pot elabora împreună cu profesorii lor, fără a fi obligați să apeleze la anumite materiale editate. 

Și Agenția Servicii Publice a dezmințit aceste acuzații. Reprezentanții ASP susțin că nu este posibil ca, cu întrebările care au fost 2-3 ani în urmă să se mențină securitatea în trafic din prezent. 

„Mai mult ca atât că noi am avut niște standarde nu exact ca în Europa și noi la moment ajustăm cerințele pe care noi le avem și abordarea aceasta la ceva nou este o abordare psihologică a fiecărei persoane căreia nu-i plac modificările”, a mai declarat și șeful Departamentului înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto.

Părerile viitorilor șoferi sunt împărțite cu privire la necesitatea adăugării mai multor întrebări la testele de circulație. Unii respondenți consideră că adăugarea de întrebări suplimentare este normală și necesară pentru a asigura o cunoaștere mai profundă a teoriei și pentru a forma șoferi mai bine pregătiți și respectuoși în trafic. Totuși, alții sunt de părere că adăugarea de întrebări suplimentare nu este necesară, deoarece multe întrebări se repetă și au aceeași bază, ceea ce ar putea complica testul pentru candidați.

Menționăm că MEC a efectuat o analiză privind promovarea examenelor 1 ianuarie 2023 și 1 aprilie 2024. În cele 15 luni, la ASP pentru susținerea examenului de obținere a permisului s-au înscris 44051 de candidați, dintre care au susținut proba teoretică din prima încercare doar 23921, iar proba practică doar 6909 candidați. Astfel, fiecare a doua persoană susține examenul la proba teoretică din prima încercare, iar la proba practică rata de promovare din prima încercare este de circa 15%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.