Acasă Extern Macron promite ajutoare militare pentru Ucraina și cere un armistițiu olimpic

Macron promite ajutoare militare pentru Ucraina și cere un armistițiu olimpic

0

Franța va furniza Ucrainei ajutoare militare suplimentare în zilele și săptămânile următoare, i-a promis marți președintele francez, Emmanuel Macron, omologului său ucrainean, Vladimir Zelenski, într-o discuție telefonică în care șeful statului francez a pledat pentru un armistițiu pe durata desfășurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris.

Președintele Franței pledează pentru un armistițiu olimpic care ar putea înlesni o eventuală negociere între Kiev și Moscova pentru a pune capăt războiului declanșat de Rusia, scrie digi24.ro

În convorbirea cu președintele ucrainean, Macron a „reafirmat hotărârea Franței de a oferi (Ucrainei) tot sprijinul necesar, pe termen lung și împreună cu ansamblul partenerilor săi, pentru a face să eșueze războiul de agresiune al Rusiei”, potrivit unui comunicat al președinției franceze.

Franța va furniza Ucrainei un nou lot de rachete Aster

Macron i-a detaliat lui Zelenski livrările de echipamente militare pe care Franța le va oferi Ucrainei în zilele și săptămânile următoare, detalii care nu au fost prezentate public în comunicatul președinției francez.

Mai târziu, ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a precizat că printre echipamentele ce vor fi furnizate Kievului se va regăsi și un nou lot de rachete antiaeriene Aster pentru sistemele SAMP/T-MAMBA.

Pe de altă parte, a mai menționat Palatul Elysee în comunicatul său, președintele francez „a pus accentul pe interesul unui armistițiu olimpic” în perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de vară care vor avea loc la Paris între 26 iulie și 11 august. 

În cadrul unui asemenea armistițiu, menționează președinția franceză, Rusia ar trebui „să înceteze operațiunile (militare) în desfășurare”, astfel încât să se permită „inițierea oricărei inițiative diplomatice utile pentru începerea unor negocieri, cu respectarea dreptului internațional și a intereselor legitime ale Ucrainei”.

Ideea unui „armistițiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfășurării Jocurilor Olimpice de vară a fost sugerată de președinții Franței și Chinei, Emmanuel Macron și Xi Jinping, în urma unei întrevederi avute pe data de 6 mai la Paris.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.