Acasă Social Luarea și oferirea recompenselor nelegitime la școală vor fi sancționate

Luarea și oferirea recompenselor nelegitime la școală vor fi sancționate

0

Proiectul de modificare a Codului Contravențional, aprobat de Guvern, prevede sancțiuni nu doar pentru primirea, dar și pentru oferirea recompenselor nelegitime în instituțiile de învățământ. Amenzile prevăzute pentru primirea, dar și colectarea taxelor informale în domeniul învățământului urcă până la 15 mii de lei. 

Colectarea acestor plăți informale este o activitate ilegală și reprezintă un impediment în asigurarea accesului liber la educație a persoanelor cu un buget redus, deși acest drept este reglementat de Constituție, precizează autorii proiectului.

Autorii fac trimitere inclusiv la taxele de înmatriculare în instituțiile educaționale de stat; plățile achitate în fondul clasei sau al instituției; asigurarea cu manuale de alternativă, dar și prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii. 

De asemenea, sunt punctate consultațiile academice; efectuarea lucrărilor de reparație, amenajare și dotarea instituțiilor de învățământ; organizarea activităților extrașcolare etc.

„Practicile de colectare a taxelor informale creează probleme de ordin etic, moral și legal, generând conflicte de interese în procesul de evaluare a performanțelor școlare. Acceptarea cadourilor, suplimentelor salariale și a altor beneficii, determină apariția sentimentului de obligație și de constrângere morală a profesorilor față de copiii părinții cărora achită asemenea beneficii. 
Astfel, profesorii, ajungând în situații de conflict de interese, sunt în dificultate atunci când urmează să aprecieze obiectiv rezultatele elevilor. Afectarea procesului de evaluare și notare corespunzătoare a elevilor, prin plățile efectuate de părinți, poate avea mai multe efecte adverse”, se precizează în proiectul Ministerului Justiției.

Pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către un salariat dintr-o întreprindere, instituție sau organizație, de recompensă nelegitimă sau de folos material pentru îndeplinirea unor lucrări sau pentru prestarea unor servicii se va sancționa cu amendă de la 3.000 la 15.000 de lei. 

Prevederea se referă nu doar la instituțiile educaționale, ci și la cele din domeniul comerțului, alimentației publice, transportului, deservirii sociale, comunale, medicale sau de altă natură.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.